Domowe sposoby na kaszel

Domowe sposoby na kaszel
Drukuj Skomentuj

Domowe sposoby na kaszel kojarzą nam się z dzieciństwem, kiedy nasze babcie, czy mamy same przygotowywały syropy, nacierały nam plecy spirytusem i stawiały bańki. Kaszel bywa bardzo uciążliwy. Niezależnie od tego, czy jest suchy, czy mokry - sprawia, że się dusimy i ciężko nam wypowiedzieć zdanie tak, by pod koniec nie złapał nas atak kaszlu. W naturze występuje wiele skutecznych substancji, które mają dobroczynne działanie lecznicze, dlatego nie warto od razu łykać antybiotyków.

Wiadomo, że na przeziębienie dobry jest czosnek, buraki, cytryna, miód, masło i mleko. Z powodzeniem można wykorzystać wyżej wymienione składniki lecząc zarówno seniorów, jak i starsze dzieci. Okazuje się, że są to dwie, najbardziej podatne na choroby grupy.

 

Skupmy się teraz na domowych syropach na kaszel, które są tak samo skuteczne jak apteczne specyfiki. Dodatkowo, można je przygotować na bazie naturalnych składników. Przepisy na domowe syropy na kaszel od lat wykorzystywane są w medycynie ludowej. Domowy lek z pewnością złagodzi ból gardła i zmniejszy częstotliwość napadów suchego, męczącego, a także mokrego kaszlu. Dodatkowo, ułatwi odkrztuszenie wydzieliny, a do tego wzmocni układ odpornościowy.

 

Syrop z cebuli

 

Nie smakuje on co prawda jak boski nektar, ale za to jest bardzo zdrowy. Łuski cebuli to doskonałe źródło fosforu, magnezu, siarki, cynku oraz krzemu. Są to minerały, które pomagają chronić odporność organizmu. Syrop z cebuli przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jeśli nie pamiętacie jego smaku z dzieciństwa, to znaczy, że mało chorowaliście. Ponadto, taki syrop dzięki dużej zawartości żelaza skutecznie leczy anemię, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zapobiega zawałom serca. Świetnie sprawdza się również w przypadku chorób pęcherza i dróg moczowych. 

 

Przygotowanie

 

Potrzebne nam będą dwie cebule, które musimy obrać i drobno posiekać. Następnie, należy przełożyć cebulę do miski i obficie posypać cukrem. Zamiast cukru można użyć miodu. Zawartość miski powinno się wymieszać, przykryć i poczekać, aż cebula puści sok. Jeśli już tak się stanie, należy go odlać do innego naczynia i spożywać po jednej łyżeczce co dwie, trzy godziny. Alternatywą dla miski może być szklany słoik, w którym będziemy mogli przygotować spore zapasy tego specyfiku.

 

Syrop z tymianku

 

Dzięki spożywaniu tego syropu, nie będzie nam straszny kaszel, czy uporczywy ból gardła. Warto wspomnieć, że tymianek posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a dodatkowo działa wzmacniająco. Należy go zażywać przy różnego rodzaju chorobach i infekcjach górnych dróg oddechowych.

 

Przygotowanie

 

Należy wziąc litrowy słoik i napełnić go liśćmi tymianku do 1/3 jego wysokości. Następnie, trzeba zagotować litr wody i dodać do niej 0,5 kg cukru, po czym wlać do słoika i delikatnie wymieszać. Zamknięty słoik odstawiamy na 2 dni w suche i chłodne miejsce. Później przecedzamy syrop przez sitko i przelewamy do buteleczek. Lek można spożywać po jednej łyżeczce 2-3 razy dziennie. Do syropu można dodać także miodu, który również posiada właściwości antybakteryjne.

 

Syrop z sosny

 

To naturalna substancja lecznicza. Jeśli będziemy stosować ten syrop przez cały rok, unikniemy obciążających kuracji antybiotykowych. Do przygotowania tego leku potrzebne nam będą młode pędy sosny, za którymi najlepiej rozglądać się w maju. Zawarte w nich sole mineralne, węglowodany oraz witamina C znakomicie sprawdzą się przy leczeniu przeziębienia. Pachnący i wyrazisty syrop działa wykrztuśnie i bakteriobójczo. Zawarty w nim olejek sosnowy udrożni nasze drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie.

 

Przygotowanie

 

Do przygotowania tego syropu będziemy potrzebować 1 kilograma pędów sosny i 1 kilograma cukru. Można użyć brązowego. Składniki należy warstwowo układać w słoiku. Szklane naczynie przykrywa się gazą i odstawia na 6 tygodni. Po tym czasie odcedza się zgromadzony płyn i odlewa się go do butelek. Należy zażywać go 2 razy dziennie, po jednej łyżce.

 

Syrop z goździków

 

Goździki to przyprawa, która znalazła szerokie zastosowanie. Mają właściwości łagodzące ból gardła, a przygotowany z nich syrop przynosi natychmiastową ulgę, zmniejszając chrypkę oraz kaszel. Oprócz właściwości znieczulających, doskonale odświeżają. Ich żucie potrafi nie tylko zmniejszyć ból zęba, ale również odświeża oddech. Tak silne działanie goździków wynika z zawartości eugenolu - substancji, która zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, hamuje rozwój infekcji drożdżowej, a nawet tempo rozwoju choroby nowotworowej.

 

Przygotowanie

 

Do małego słoiczka z miodem (około 125 ml) należy wrzucić 6 goździków i lekko wymieszać zawartość, delikatnie ugniatając przyprawę. Taką miksturę trzeba pozostawić na noc, a rano usunąć goździki i wymieszać syrop. Zalecana dawka to jedna łyżeczka dziennie. Zawarte w mieszance olejki eteryczne, rozrzedzą zalegającą wydzielinę i ułatwią jej odkrztuszanie.

 

Syrop z miodu, cytryny i imbiru

 

Taka mieszanka łączy w sobie bakteriobójcze i nawilżające właściwości miodu, przeciwzapalne i rozgrzewające działanie imbiru, a także wzmacniające układ odpornościowy właściwości witaminy C zawartej w cytrynie.

 

Przygotowanie

 

W celu sporządzenia syropu, do miodu dodajemy około 10 plasterków nieobranej ze skórki cytryny, którą wcześniej należy sparzyć. Całość posypujemy obranym i startym na tarce imbirem. Zawartość słoika dokładnie mieszamy i odstawiamy go na 24 godziny w suche i zaciemnione miejsce. Przygotowany syrop można zażywać po jednej łyżce dziennie lub dodawać do herbaty.

 

 

Zobacz też:

 

 

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Tagi