Jedzenie dużej ilości warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru i zawału

Jedzenie dużej ilości warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru i zawału
Drukuj Skomentuj

Naukowcy University of Western Australia zaprosili prawie tysiąc kobiet w wieku 70 lat i powyżej do eksperymentu sprawdzającego wpływ warzyw w diecie na stan tętnic szyjnych. Jak pokazały badania - kobiety spożywające więcej warzyw miały węższe ścianki tętnic, co oznacza znacznie mniejsze zagrożenie udarem czy zawałem.

Kierująca projektem Lauren Blekkenhorst wyjaśniła, że było to zaledwie jedno z kilku badań, które sprawdzają potencjalne działanie różnego rodzaju warzyw na symptomy przedklinicznej miażdżycy.

 

Ochotniczki spożywały głównie warzywa z rodziny kapustnych, czyli (np. brokuł, kalafior, kapusta czy brukselka), cebulowych (cebula, czosnek czy por). U kobiet, które jadły ich najwięcej, naukowcy zauważyli niemałe różnice. Seniorki miały cieńsze ścianki naczyń o 0,05 mm. 

 

- To raczej dużo, ponieważ spadek grubości ściany tętnicy szyjnej o 0,1 mm wiąże się z 10-18 proc. redukcją ryzyka udaru i zawału - zaznaczyła Lauren Blekkenhorst.

 

Po uwzględnieniu stylu życia badanych kobiet, czynnika ryzyka chorób układu krążenia, a także innych typów warzyw i czynników dietetycznych, badanie wykazało pozytywne powiązanie pomiędzy roślinami kapustowatymi, a grubością ścian tętnic szyjnych.

 

Badacze zwracają uwagę na obserwacyjny charakter projektu, co oznacza że nie ukazuje on jasno przyczyn i skutków. Warto jednak wziąć pod uwagę to, co udało się w nim wykazać.

 

źródło: www.rynekseniora.pl

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Słowa kluczowe