Mniej węglowodanów w diecie to szansa na dożycie sędziwego wieku

Mniej węglowodanów w diecie to szansa na dożycie sędziwego wieku
Drukuj Skomentuj

Jak poinformowało pismo Cell Metabolism, dieta niskowęglowodanowa poprawiła pamięć starzejących się myszy, którym udało się dożyć sędziwego wieku. Zdaniem naukowców, pozytywny wpływ diety ketogenicznej związany był ze zmianami w obrębie ekspresji genów.

Taki rodzaj odżywiania charakteryzuje się niskim poziomem węglowodanów, umiarkowanie niskim poziomem białka oraz wysokim poziomem tłuszczów. Zastosowanie diety niskowęglowodanowej przyczynia się do zwiększonej produkcji kwasu 3-hydroksymasłowego, czyli ciała ketonowego w organizmie.

 

W celu lepszego rozeznania, naukowcy z Buck Institute for Research on Aging w Novato (USA) ułożyli trzy rodzaje diet, które różniły się między sobą jedynie zawartością tłuszczów i węglowodanów. W ich skład wchodziła konsumpcja wysokowęglowodanowa, ketogeniczna dieta eliminująca węglowodany oraz dieta wysokotłuszczowa o niskiej zawartości węglowodanów (jednak nie ketogeniczna). Każdy rodzaj testowano na myszach, które ukończyły rok życia.

 

Z badań wynika, że gryzonie, które otrzymywały pokarm oparty na diecie ketogenicznej miały niższe ryzyko zgonu w starszym wieku, a podczas testów sprawdzających pamięć w starszym wieku radziły sobie równie dobrze, jak w wieku średnim. U myszy, którym podawano standardową karmę, wraz z wiekiem zaobserwowano znaczne pogorszenie pamięci.

 

Jeśli więc uda nam się poznać dokładne działanie kwasu 3-hydroksymasłowego, będziemy mogli stworzyć skuteczniejsze metody leczenia, bez potrzeby stosowania restrykcyjnej diety.

 

źródło: www.rynekseniora.pl

 

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Słowa kluczowe