3 przepisy na ciasta z letnimi owocami

3 przepisy na ciasta z letnimi owocami
Drukuj Skomentuj

Poszukujesz inspiracji na desery na lato? Wypróbuj 3 przepisy na ciasta z letnimi owocami!

Sprawdź również: Buraki: prawdziwa bomba witaminowo-mineralna dla seniorów

 

1. Sernik z malinami bez pieczenia


Składniki:

 

  • 250g herbatników
  • 100g masła
  • 2 białe czekolady
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 200 ml śmietanki 30% (schłodzona)
  • 1 serek mascarpone (250 ml)
  • 250 g malin

 

Przygotowanie:

Pokrusz herbatniki. Masło rozpuść i wymieszaj z herbatnikami. Powstałą masą wyłóż spód formy. Białą czekoladę rozpuść. Twaróg i mascarpone dokładnie wymieszaj, dodaj roztopioną czekoladę. Śmietankę ubij w oddzielnym naczyniu na sztywną masę. Delikatnie wymieszaj ją z masą twarogową. Ciasto wylej na biszkopty. Całość wstaw na noc do lodówki. Maliny ułóż na wierzchu tuż przed podaniem.

 

2. Babeczki czekoladowo-wiśniowe

 

Składniki:

 

  • 250 g mąki
  • 350 g wiśni
  • 2 czekolady mleczne
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 czubate łyżki kakao


Przygotowanie:

Wiśnie wydrylować. Formy na muffiny wyłożyć papilotkami (10-12 sztuk). Do mąki dodać proszek do pieczenia i sodę, a także cukier i kakako. Połowę jednej z czekolad pokryszyć na mniejsze kawałki. Pozostałą część (1,5 czekolady) roztopić z masłem, ciągle mieszając, odstawić do wystygnięcia. Dodać mleko, wymieszać. Dodać jajka. Do płynnej masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z innymi składnikami, mieszając na jednolitą masę. Na koniec dodać do ciasta wiśnie i pokruszoną czekoladę.

 

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Ciasto wykładać do papilotek, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od górnych krawędzi. Piec ok. 25 min.

 

3. Ciasto z owocowo-migdałową górą


Składniki:

 

  • ok. 500 g czerwonych porzeczek i jeżyn
  • migdały w płatkach
  • 250 g mąki pszennej
  • 140 ml oleju
  • 6 jajek
  • 190 g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • aromat migdałowy


Przygotowanie:

Odsyp dwie łyżki cukru i wymieszaj z owocami. Do mąki dodaj proszek, sodę i aromat. Oddziel białka, ubij je na sztywną pianę. Dodaj stopniowo resztę cukru oraz żółtka, dalej ubijając. Wlej olej cienkim strumieniem. Mąkę wymieszaj z resztą ciasta za pomocą szpatułki albo widelca. Wylej ciasto do formy. Na wierzch ułóż owoce.

Rozgrzej piekarnik do temp. 170 stopni. Piecz ok. 50 min. Po ostudzeniu posyp owoce płatkami migdałowymi.

 

 

Może zainteresuje Cię też: Dania łatwe do pogryzienia: 3 przepisy dla seniorów

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Słowa kluczowe