4 proste przepisy na ciasta i ciasteczka świąteczne

4 proste przepisy na ciasta i ciasteczka świąteczne
Drukuj Skomentuj

Święta powinny być czasem relaksu i radości. Jeśli więc nie jesteś osobą, której gotowanie i pieczenie sprawia przyjemność, w tym roku postaw na łatwe desery! Przedstawiamy 4 proste przepisy na ciasta i ciasteczka - wybierz najlepsze dla siebie.

1. Pierniczki gryczane


Dlaczego polecamy na Święta? Mąka gryczana nie zawiera glutenu, jest to więc produkt, który bez problemu mogą jeść osoby z nietolerancją. Również niektórzy seniorzy mogą zyskać na jej wartościach odżywczych: mąka gryczana obniża poziomu cholesterolu i pomaga w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi.

 

Składniki:

 

  • 500 g mąki gryczanej
  • 150 g masła
  • 125 g cukru
  • 125 g płynnego miodu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1- 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% (opcjonalnie)


Wrzuć do rondelka masło, miód, cukier, przyprawę do piernika, cynamon oraz kakao. Podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając, by wszystkie składniki się połączyły. Odstaw do ostygnięcia. Sodę oczyszczoną rozpuść w łyżce wody, później wmieszaj do ostygniętej masy. Dodaj żółtka, dokładnie wymieszaj.

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do masy z masła i miodu, powstałe ciasto zagnieć. Jeśli ciasto jest za gęste, w trakcie zagniatania dodaj śmietankę. Odstaw ciasto na kilka minut.

Rozwałkuj ciasto z mąki gryczanej na placki grubości ok. 0,5 cm. Wycinaj formy pierniczków foremkami. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, piecz partiami ok. 10 minut.

Przepis na pierniczki gryczane na podstawie www.domowe-wypieki.pl

 

2. Ciasto marchewkowe

 

Dlaczego polecamy na Święta? Ciasto marchewkowe jest pyszną, a jednocześnie zdrowszą alternatywą dla ciężkich ciast z kremem. Warto dodać je do świątecznego menu! Sama marchewka stymuluje procesy metaboliczne oraz poprawia kondycję skóry.

 

Składniki:

 

  • 400 g drobno startej marchewki
  • 150 g płatków owsianych
  • 4 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 140 g orzechów włoskich i żurawiny (lub innych bakalii)


Bakalie najlepiej zostawić na noc w wodzie. Rano zblenduj. Oddzielnie zblenduj płatki owsiane na mąkę. Oddziel białka od żółtek, białka ubij mikserem na sztywną pianę. Dodaj żółtka, połącz. Dodaj marchew, oliwę i miód, ostrożnie pomieszaj. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól. Wymieszaj na gładką masę. Dodaj bakalie.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Piecz 50-60 min.

Przepis na ciasto marche na podstawie www.doradcasmaku.pl

 

Może zainteresuje Cię też: Jak zdrowo spędzić święta Bożego Narodzenia

 

3. Sernik bez pieczenia (Śnieżny Puch)


Dlaczego polecamy na Święta? Samo ciasto może nie jest najzdrowszą wersją sernika, za to jest niezwykle szybkie w przygotowaniu! Śnieżny Puch jest sernikiem, którego nie trzeba piec, a długie przygotowanie wynika tylko z konieczności schłodzenia go w lodówce. Idealne dla osób, które na Święta chcą wypocząć i dobrze zjeść.

 

Składniki:

 

  • 1 kg mielonego twarogu na sernik
  • 10 dag herbatników
  • 10 dag drobnego cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka schłodzonej śmietanki 30%


Potrzebna też: wysoka blacha, najlepiej okrągła                       

Spód blachy wyłóż herbatnikami (dosyć ciasno). Zagotuj wodę, przelej do miski. Rozpuść w niej galaretki cytrynowe, odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubijaj, stopniowo dodając do niej cukier. Następnie dodaj porcjami twaróg. Miksuj (na wolnych obrotach) do momentu, aż masa będzie jednolita. Następnie dodaj galaretki, wymieszaj. Masę sernikową wylej ostrożnie na herbatniki, odstaw na parę godzin do lodówki.

Do ciasta możesz też zrobić polewę lub posypkę z masła, cukru i wiórek kokosowych, zarumienionych na patelni.

                                                       
Przepis na sernik bez pieczenia na podstawie www.mniammniam.com

 

4. Blok czekoladowy na szybko


Dlaczego polecamy na Święta? Podobnie jak sernik bez pieczenia, jest to ciasto, którego przygotowanie nie sprawia wielu trudności. A przy tym od lat cieszy się popularnością, goszcząc na naszych stołach nie tylko w Święta!

 

Składniki:

 

  • 400 g herbatników
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml mleka
  • 200 g posiekanych bakalii (np. orzechów włoskich, laskowych, rodzynek, itd.)


Potrzebna też: wysoka blacha, najlepiej podłużna

Herbatniki połam na drobne kawałk, wymieszaj z posiekanymi orzechami. Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier i kakao, zagotuj mieszając. Dodaj masło, mieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia. Do masy wsyp herbatniki oraz bakalie, dokładnie wymieszaj.

Blachę wyłóż folią spożywczą. Wlej do niej masę, odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Przepis na blok czekoladowy na podstawie www.domowe-wypieki.pl   

 

 

A może chcesz uniknąć świątecznych przygotowań? Zobacz oferty na Święta i Sylwestra dla seniorów - gdzie warto się wybrać?

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Słowa kluczowe