7 zasad zdrowej kuchni seniora

7 zasad zdrowej kuchni seniora
Drukuj Skomentuj

Oto kilka najważniejszych zaleceń żywieniowych dla osób starszych,  które warto wziąć pod uwagę w trosce o naszych najbliższych. Przedstawiamy 10 zasad zdrowej kuchni seniora.

 

1. Regularne i zróżnicowane posiłki

 

Kiedy się starzejemy, nasze ciało ulega zmianom – zmniejsza się uczucie łaknienia i pragnienia, a także zmniejsza się przemiana materii. Dieta seniorów powinna być źródłem potrzebnych dla odpowiedniego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Istotna jest różnorodność posiłków, które dostarczane w regularnych odstępach czasu, stanowić będą źródło energii i dobrego samopoczucia.

 


2. Spożywanie owoców i warzyw co najmniej 5 razy dziennie

 

Według Instytutu Żywności i Żywienia dla osób dorosłych (szczególnie osób starszych), warzywa i owoce powinny stanowić podstawę jadłospisu. Są one doskonałym źródłem błonnika, składników mineralnych oraz niezbędnych witamin. Warzywa i owoce powinno się spożywać na surowo, ewentualnie po wstępnym przygotowaniu na parze. Wiele osób starszych może mieć jednak problemy z przegryzaniem, dlatego dla nich powinniśmy przygotować rozdrobniony posiłek. Pamiętajmy!

 

3. Produkty zbożowe – jak najmniej przetworzone

 

Produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem błonnika, który wzbogaca pracę układu pokarmowego, daje uczucie sytości, a także wpływa na pozbywanie się cholesterolu. Istotne jest, aby ten składnik znalazł się w codziennej diecie. Źródłem błonnika są produkty zbożowe z pełnego ziarna i otręby, nasiona roślin strączkowych, papryka, kapusta, sałata czy suszone owoce, ale także pełnoziarnisty ryż brązowy, makaron razowy czy kasze.

 

Sprawdź również: W trosce o zdrowie i komfort Seniora!

 

4. Co najmniej trzy razy dziennie produkty mleczne – jako źródło wapnia

 

Kiedy się starzejemy, nasze kości ulegają osłabieniu. Osteoporoza objawia się ubytkiem masy kostnej, osłabieniem i zmianą struktury kości, a także ich większą podatnością na złamania. Dlatego tak ważne jest uzupełnianie diety naszej Babci i Dziadka o produkty, które są świetnym źródłem wapnia, który wzmacnia kości i zęby – wskazane są produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.

 

5. Niezbędna witamina D

 

W procesie dostarczania wapnia niezbędna jest witamina D, która bierze udział w odbudowie kości. Witamina D dostarczana jest naszej skórze pod wpływem słońca. Niestety  u większej części populacji zamieszkującej nasz obszar geograficzny występują niedobory witaminy D we krwi, w szczególności w okresie zimowym. Natomiast pozyskana w okresie letnim witamina utrzymuje się w organizmie tylko przez 2-3 miesiące i już późną jesienią wielu seniorów cierpi na jej niedobór, no wraz z wiekiem obniża się synteza witaminy D.

 

Dlatego u osób, u których zapotrzebowanie na witaminę D jest szczególnie duże, wskazane jest dostarczanie do diety produktów będących jej źródłem - m. in. w tłuste ryby, wątróbkę, żółtka jaj, mleko czy grzyby, a także dobrej jakości margaryny miękkie.

 

6. Ograniczenie cukru i słodyczy

 

Cukier oraz słodycze, dostarczane w nadmiarze, źle wpływają na zdrowie Babci i Dziadka – mogą prowadzić do otyłości, miażdżycy, zaparć, problemów z zębami, a także większego ryzyka wystąpienia nowotworów. Wskazane jest, by zostały one zastąpione w diecie naturalnymi posiłkami – takimi jak owoce, orzechy czy koktajle na bazie niskotłuszczowego jogurtu.

 

 7. Dużo ryb i drobiu

 

Ograniczenie spożycia produktów zwierzęcych, będących źródłem niekorzystnych tłuszczów nasyconych, zalecają wszystkie najważniejsze instytucje zajmujące się określaniem zaleceń żywieniowych na świecie – a szczególnie Instytut Żywności i Żywienia. W celu zmniejszenia spożycia tłuszczów zwierzęcych powinno się zmniejszyć spożycie mięs czerwonych na rzecz chudszych gatunków, np. mięsa z kurczaka lub indyka. Dobrym zamiennikiem będą także ryby - takie jak: śledź, makrela, łosoś czy pstrąg, które są świetnym źródłem niezbędnych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Pozwalają one chronić organizm przed miażdżycą, a w szczególności zawałem serca i udarem mózgu.


Sprawdź także: Zdrowie fizyczne osoby starszej - porady znanego fizjoterapeuty!

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!