„Ambasada śledzia” - historia, anegdoty i wspaniałe przepisy

„Ambasada śledzia” - historia, anegdoty i wspaniałe przepisy
Drukuj Skomentuj

Podróże, smaki, opowieści, przepisy! Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o śledziach.

Czy słynny śledzik jest typowo polskim daniem? Jak smakuje z czekoladą? Jak długo żyją śledzie i jak się ze sobą komunikują? Jak wyglądają związane z nim obyczaje w różnych społecznościach? Jak się go przyrządza w innych kulturach?

W książce znajdziecie ponad 50 przepisów na śledzia – od klasyki po ekstrawagancję jak śledź w truskawkach czy śledziowe lody, a nawet rozdział dla wegetarian – roślinne śledzie wege!

 

 

Cztery pory roku ze śledziem! Przepisy ze wszystkich stron świata!


Pasjonujące opowieści o niezwykłej rybie, na której ościach budowano mocarstwa. Fakty historyczne, praktyczne porady, smaczne anegdoty. Opowieści z podróży kulinarnych, które stały się inspiracją nowych dań.

 

Śledź, kiedyś uznawany był za potrawę najbiedniejszych, potem – ten tradycyjny w oleju lub śmietanie – stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w czasach fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od typowych wyobrażeń. Zanurz się w świetnie napisane opowieści, a gdy zgłodniejesz, wypróbuj jeden z przepisów i zaskocz wszystkich nowym smakiem podczas świąt lub śledzika towarzyskiego.

 

 

Przepisy umieszczone w książce zostały podzielone wg pór roku i  dostępności sezonowych produktów spożywczych:

 

  • ZIMA – klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem
  • JESIEŃ – śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy – w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju
  • WIOSNA – śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie  jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami
  • LATO – jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże – śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w  mango i inne.
  • VEGE ŚLEDZIE – rozdział z przepisami na wegetariańskie dania „śledziowe” – bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem  z informacjami jakie przyprawy „oddadzą” smak śledzia.  Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i  tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.

 

O autorach

 

Marta Sawicka-Danielak - Pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka.

Filip Danielak - Perkusista, producent muzyczny i telewizyjny, chef kuchni.

 

Fot. K. Krajewski

 

Podróżujące małżeństwo, które wiele lat temu założyło lokal Ambasada Śledzia i do dziś pysznie karmi tą rybą w wielu jego filiach.

Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem.  Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne.

 

O książce

 

 

Tytuł: Ambasada śledzia
Autor: Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak
Premiera: 20.11.2019 r.
Kategoria kulinaria
Liczba stron: 240
Format:  190 x 240 mm
Oprawa: twarda
ISBN: 978-83-8132-131-0
EAN:  9788381321310
sugerowana cena detaliczna: 49,90 zł

 

 

Książka dostępna na stronie: www.sklep.zwierciadlo.pl i w dobrych księgarniach

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Słowa kluczowe