Buraki: prawdziwa bomba witaminowo-mineralna dla seniorów

Buraki: prawdziwa bomba witaminowo-mineralna dla seniorów
Drukuj Skomentuj

Burak to czerwona bulwa, która kryje w sobie niezwykle cenne dla naszego organizmu składniki odżywcze. Buraki wspomagają pracę wielu organów, mają właściwości oczyszczające, obniżają nadciśnienie tętnicze krwi, a także zwalczają zaparcia i dodają energii. Okazuje się, że nasi przodkowie mieli dobrą intuicję umieszczając je w swoim jadłospisie...

Właściwości lecznicze i odżywcze buraków są znane nie tylko w Polsce. Nad Morzem Śródziemnym burak jest popularny od co najmniej 4000 lat. Ich dobroczynne działanie odkryli także medycy starożytnego Babilonu, a później za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie. Z czasem, buraki stały się jednak bardziej zróżnicowane. Dziś, znamy już buraki ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły furorę za czasów Napoleona, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać nowych sposóbów jego pozyskiwania.

 

Układ krwionośny

 

Warzywa te cenione są ze względu na dużą ilość azotanów, czyli związków chemicznych podnoszących stężenie tlenku azotu we krwi. Dla naszego organizmu oznacza to zmniejszenie zużycia tlenu, przy jednoczesnej poprawie jego dystrybucji. Jeśli chodzi o sportowców - przekłada się to na zwiększoną wydolność pracy mięśni, a co za tym idzie - podniesioną wydajność.

 

Na efekt korzystnego wpływu buraków nie muszą długo czekać pacjenci z chorobą nadciśnieniową. Dzięki zawartym w nim azotanom, warzywa przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi. Buraczki działają także krwiotwórczo, więc poleca się je osobom cierpiącym na anemię, a nawet na białaczkę.

 

Wejdź i zobacz także:

 

Przysługa dla żołądka

 

Jeśli nasza dieta obfituje w przetworzoną żywność, czyli w białe pieczywo i słodycze, które pogłębiają problemy żołądkowe - burak pomoże  nam w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej, normalizując wydzielanie kwasu żółciowego. Stanowi on również cenne źródło błonnika, zatem można go stosować na zgagę, a także podczas zaparć. Ponadto, duża zawartość kwasu mlekowego wytwarzającego się podczas fermentacji kwasu buraczanego sprawia, że staje się on naturalnym probiotykiem.


Właściwości przeciwnowotworowe

 

Piękny kolor buraków to zasługa betaniny, czyli antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Dlatego też, należą one do grupy warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Jak to wygląda w praktyce? Otóż, czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA - przyczyniają się do powstania nowotworów. 

 

Według obserwacji naukowców, stan pacjentów zmagających się z rakiem przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawia się. Dziś powszechnie wiadomo, że warzywa doskonale wspomagają organizm po chemioterapii, czy niedokrwistości

 

W walce z wirusami

 

Burak w każdej postaci wzmacnia odporność naszego organizmu na choroby, a zwłaszcza na te wirusowe. Jeśli więc zachorujemy na grypę albo mononukleozę, która objawami przypomina ostrą, ropną anginę, ale wywołuje również znaczne powiększenie śledziony i wątroby - pijmy sok z buraka. Z uwagi na działanie wykrztuśne, warzywa doskonale sprawdzą się również przy kaszlu.

 

Przentujemy Wam inne

 

Zdrowie seniorów

 

Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, który zapobiega wadom wrodzonym płodu, jedzenie buraków zalecane jest szczególnie kobietom w ciąży. Starsi ludzie także powinni zadbać o obecność tego produktu w swojej diecie, ponieważ krzem zawarty w burakach bierze udział w procesie przyswajania wapnia, zapobiegając osteoporozie. Spożycie 2-3 buraczków dziennie zapewni większy dopływ krwi do mózgu, dzieki czemu wpłynie to na poprawę pamięci i ochroni seniora przed pierwszymi oznakami demencji. To czerwone warzywo jest także szczególnie cenione przez kobiety po 50. roku życia, gdyż łagodzi skutki menopauzy, takie jak uderzenia gorąca, czy nierówna praca serca.

 

Jak jeść buraki?

 

Z racji tego, że składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie - lepiej ich nie gotować. Wyjątek stanowi zupa. Warzywa nie stracą na wartości, jeśli upieczemy je w skórce i obierzemy dopiero przed zjedzeniem. Kiedy natomiast chcemy w pełni korzystać z ich bogactwa - spożywajmy surowy sok.

Podobne artykuły

Skomentuj

Dodane komentarze (1)

Słowa kluczowe