Chcesz łagodnie przejść zakażenie koronawirusem? Jedz dużo witaminy D

Chcesz łagodnie przejść zakażenie koronawirusem? Jedz dużo witaminy D
Drukuj Skomentuj

Naukowcy z Bostonu opublikowali badania, z których wynika, że wysoki poziom witaminy D, zmniejsza ryzyko powikłań i śmierci na choroby zakaźńe w tym na Covid-19.

Jak wyglądało badanie? Jakie są rezultaty

 

Naukowcy zmierzyli poziom witaminy D 235 hospitalizowanym pacjentom z powodu zakażenia koronawirusem. Ci chorzy, którzy mieli co najmniej 30 ng/mL 25-hydroksywitaminy D znacznie rzadziej doświadczali ciężkiego przebiegu Covid-19.  Analiza krwi pokazała też mniejsze stężenie białka C-reaktywnego, które świadczy o nasileniu stanów zapalnych. U tych chorych wyższa była liczba limfocytów. Szczególnie dotyczyło to osób powyżej 40 roku życia. U nich wysoki poziom witaminy D wiązał się z ryzykiem zgonu mniejszym o 51,5 proc. w porównaniu do osób w tym samym wieku, które jednak witaminy tej miały za mało.

 

Badacz komentuje!

 

- Mamy bezpośredni dowód, że zapewnienie odpowiedniego poziomu witaminy D może zredukować komplikacje, w tym burzę cytokinową (uwolnienie zbyt szybko, zbyt dużej ilości białek do krwi) i obniżyć ryzyko śmierci spowodowanej Covid-19 – zauważa autor publikacji dr Michael F. Holick. Według niego najnowsze badanie daję nam łatwą możliwość ograniczenia skutków działania koronawiusa.


Witamina D 

 

Witamina D, która jest rozpuszczalna w tłuszczach, występuje m.in. w mleku, jajach czy rybim trani. Pełni ważną rolę w budowie kości oraz chroni przed osteoporozą. Witamina D powszechnie jest kojarzona z profilaktyką krzywicy i osteoporozy. Mało kto wie, że witamina D może także zapobiec rozwojowi depresji i cukrzycy. Witamina D w połączeniu z wapniem może pomóc w profilaktyce nadciśnienia tętniczego i chorób z nim związanych.

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!