Ciasto marchewkowe bez cukru. Przepis na proste i tanie ciasto
Ciasto marchewkowe to jedno z najlepszych ciast. A przygotowanie go bez cukru sprawia, że jest nie tylko droższe, ale też o wiele pyszniejsze. Jak zatem zrobić ciasto marchewkowe bez cukru? To banalny przepis.
Ciasto marchewkowe bez cukru – przepis
Ciasto marchewkowe bez cukru to doskonała propozycja dla tych, którym zależy na ograniczeniu lub wyeliminowaniu z diety białego cukru. To o wiele zdrowsza propozycja, którą można zajadać się bez wyrzutów sumienia. Jakich składników potrzebujemy do przygotowania? Oto lista.
Sprawdź także: Pączki dla cukrzyka. Diabetyk nie musi rezygnować ze słodkości
Składniki:
- 80 g mąki,
- 90 g marchwi,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki miodu,
- 30 g orzechów włoskich, laskowych lub migdałów(opcjonalnie),
- 60 ml oleju kokosowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- imbir mielony,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy blachę do pieczenia papierem.
- Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dowolnych oczkach - zależy jak lubimy.
- W dużej misce ubijamy jajka na puszystą pianę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir i cynamon. W trakcie ubijania jajek dodajemy miód i roztopiony olej kokosowy.
- Do masy dodajemy startą marchew i mąkę. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.
- Pieczemy przez 45 minut do suchego patyczka. Smacznego!
Autorka: Izabela Nestioruk-Narojek
Źródło: haps.pl.