Ciasto marchewkowe bez cukru. Przepis na proste i tanie ciasto

Ciasto marchewkowe bez cukru. Przepis na proste i tanie ciasto
Drukuj Skomentuj

Ciasto marchewkowe to jedno z najlepszych ciast. A przygotowanie go bez cukru sprawia, że jest nie tylko droższe, ale też o wiele pyszniejsze. Jak zatem zrobić ciasto marchewkowe bez cukru? To banalny przepis.

Ciasto marchewkowe bez cukru – przepis


Ciasto marchewkowe bez cukru to doskonała propozycja dla tych, którym zależy na ograniczeniu lub wyeliminowaniu z diety białego cukru. To o wiele zdrowsza propozycja, którą można zajadać się bez wyrzutów sumienia. Jakich składników potrzebujemy do przygotowania? Oto lista.

 

Sprawdź także: Pączki dla cukrzyka. Diabetyk nie musi rezygnować ze słodkości


Składniki:

 

  • 80 g mąki,  
  • 90 g marchwi,  
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 30 g orzechów włoskich, laskowych lub migdałów(opcjonalnie),
  • 60 ml oleju kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • imbir mielony,
  • cynamon.


Sposób przygotowania:

 

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy blachę do pieczenia papierem.
  2. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dowolnych oczkach - zależy jak lubimy.
  3. W dużej misce ubijamy jajka na puszystą pianę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir i cynamon. W trakcie ubijania jajek dodajemy miód i roztopiony olej kokosowy.
  4. Do masy dodajemy startą marchew i mąkę. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.
  5. Pieczemy przez 45 minut do suchego patyczka. Smacznego!  

 

 

Autorka: Izabela Nestioruk-Narojek

Źródło: haps.pl.

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!