Co jeść zimą, by wzmocnić odporność?

Co jeść zimą, by wzmocnić odporność?
Drukuj Skomentuj

Tegoroczna zima daje siÄ™ we znaki, a teraz, w okresie pandemii koronawirusa, zachowanie odpornoÅ›ci dla seniorów jest szczególnie ważne. Poniżej przedstawiamy sposoby na to, co jeść, by móc wzmocnić odporność zimowÄ… porÄ….

 

Glutamina


Glutamina powinna być towarzyszem seniora szczególnie w okresie zimowym.  Jest ona uznawana za energetyczny substrat dla komórek odpornoÅ›ciowych, a zwÅ‚aszcza leukocytów. Seniorzy mogÄ… znaleźć jÄ… w bardzo prostych produktach. SÄ… to m.in. jaja, woÅ‚owina, tofu, odtÅ‚uszczone mleko, ale również kukurydza i biaÅ‚y ryż.

 

Witamina E oraz Beta-glukan


Beta-glukanu wcale nie jest taki trudny do znalezienia w pożywieniu. Znajduje siÄ™ on w podstawowych produktach spożywczych, z którymi mamy do czynienia na co dzieÅ„. Miejscem jego wystÄ™powania sÄ… drożdże, grzyby oraz zboża.


Z kolei, aby zwiększyć ilość witaminy E w organizmie, warto jeść mięso, płatki owsiane, oleje roślinne, kaszę jęczmienną oraz kiełki pszeniczne.

 

Witamina D


Witamina D ważna jest w prawidÅ‚owym funkcjonowaniu organizmu i nabywaniu odpornoÅ›ci. Znaleźć jÄ… można w  tÅ‚ustych rybach oraz olejach z nich pozyskanych, na przykÅ‚ad w tranie.

 

Witamina B5


Witamina B5 jest zdecydowanie warta wprowadzenia do codziennej diety. Warto zatem jeść miÄ™so, zielone warzywa liÅ›ciaste i drożdże. WitaminÄ™ B5, choć w dużo mniejszych iloÅ›ciach, znaleźć można w mleku,  innych niż zielone warzywach i owocach.

 

Cynk


Bardzo ważny w diecie jest cynk, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami. ŹródÅ‚em cynku jest gÅ‚ównie miÄ™so, ale również suche nasiona roÅ›lin strÄ…czkowych i kasza gryczana.

 

 

 

Autor: Izabela Nestioruk

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!