Co jeść zimą, by wzmocnić odporność?
Tegoroczna zima daje siÄ™ we znaki, a teraz, w okresie pandemii koronawirusa, zachowanie odpornoÅ›ci dla seniorów jest szczególnie ważne. Poniżej przedstawiamy sposoby na to, co jeść, by móc wzmocnić odporność zimowÄ… porÄ….
Glutamina
Glutamina powinna być towarzyszem seniora szczególnie w okresie zimowym. Jest ona uznawana za energetyczny substrat dla komórek odpornoÅ›ciowych, a zwÅ‚aszcza leukocytów. Seniorzy mogÄ… znaleźć jÄ… w bardzo prostych produktach. SÄ… to m.in. jaja, woÅ‚owina, tofu, odtÅ‚uszczone mleko, ale również kukurydza i biaÅ‚y ryż.
Witamina E oraz Beta-glukan
Beta-glukanu wcale nie jest taki trudny do znalezienia w pożywieniu. Znajduje siÄ™ on w podstawowych produktach spożywczych, z którymi mamy do czynienia na co dzieÅ„. Miejscem jego wystÄ™powania sÄ… drożdże, grzyby oraz zboża.
Z kolei, aby zwiększyć ilość witaminy E w organizmie, warto jeść mięso, płatki owsiane, oleje roślinne, kaszę jęczmienną oraz kiełki pszeniczne.
Witamina D
Witamina D ważna jest w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i nabywaniu odporności. Znaleźć ją można w tłustych rybach oraz olejach z nich pozyskanych, na przykład w tranie.
Witamina B5
Witamina B5 jest zdecydowanie warta wprowadzenia do codziennej diety. Warto zatem jeść mięso, zielone warzywa liściaste i drożdże. Witaminę B5, choć w dużo mniejszych ilościach, znaleźć można w mleku, innych niż zielone warzywach i owocach.
Cynk
Bardzo ważny w diecie jest cynk, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami. ŹródÅ‚em cynku jest gÅ‚ównie miÄ™so, ale również suche nasiona roÅ›lin strÄ…czkowych i kasza gryczana.
Autor: Izabela Nestioruk