Czas na zielone zdrowie! czas na herbatę

Czas na zielone zdrowie! czas na herbatę
Drukuj Skomentuj

Spośród wszystkich rodzajów herbat, zielona uchodzi za najzdrowszą. Zielona herbata zawiera w sobie wiele składników i związków chemicznych, które mają bardzo dobry wpływ na ludzki organizm.  Lecznicze właściwości zielonej herbaty sprawiają, że zyskuje ona coraz większą popularność.

Thea sinesis


Thea sinesis to naukowa nazwa zielonej herbaty. Pochodzi z Chin, jednak jej krzewy rosną także w Japonii, Wietnamie oraz Indiach. Zielona herbata w Chinach ma swoje zastosowanie już od ponad tysięcy lat, używano jej do leczenia ospałości, zaburzeń pracy żołądka, bólów głowy, a nawet przy kłopotach ze wzrokiem. Zielona herbata może być parzona oraz pita jako napar, można ją podawać zarówno na ciepło jak i zimno bądź stosowana w formie tabletek z aktywnymi składnikami jako suplement diety. Obecnie w Europie picie zielonej herbaty jest bardzo popularne przede wszystkim dzięki jej bogatym właściwościom na organizm człowieka. Dlatego też lecznicze właściwości zielonej herbaty tak bardzo zachęcają to jej spożywania.

 

Właściwości zielonej herbaty:


Japończycy twierdzą, że zielona herbata jest pomocna przy leczeniu aż 61 dolegliwości. Oto kilka najważniejszych właściwości thea sinesis:

 

  • działanie pobudzające dzięki zawartej z niej kofeinie, jednak w przeciwieństwie do kawy nie działa gwałtownie, lecz na długo delikatnie pobudza
  • ułatwia koncentrację i pamięć dlatego jest pomocna w nauce, popijając zieloną herbatę szybciej zapamiętujemy
  • obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic za sprawą polifenoli, które osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu
  • pobudza trawienie dzięki właściwościom pobudzającym wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu po zjedzeniu dużego posiłku wskazane jest wypicie filiżanki zielonej herbaty by pozbyć się uczucia przepełnionego żołądka
  • opóźnia efekty starzenia się, gdyż zawierają związki eliminujące wolne rodniki
  • wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą za sprawą wysokiej zawartości fluoru
  • ma właściwości przeciwbakteryjne dlatego picie zielonej herbaty doskonale wspomaga leczenie chorób infekcyjnych takich jak: grypa, biegunka czy stany zapalne jamy ustnej
  • redukuje szkodliwe czynniki środowiskowe np. dym papierosowy, związki azotowe i toksyny

 

Parzenie zielonej herbaty


Zielona herbata w przeciwieństwie do innych herbat nie jest poddawana procesowi fermentacji, dlatego też zachowuje swoje naturalne składniki. Jednak, aby wydobyć z herbaty wszystko co najlepsze należy wiedzieć jak ją odpowiednio zaparzać, by nie stracić właściwości leczniczych. Przede wszystkim zielonej herbaty nie wolno zalewać wrzątkiem! Wodę po zagotowaniu najlepiej odstawić na kilka minut. Herbatę parzymy tyle w zależności od tego jak chcemy by na nas podziałała. Jeśli chcemy by podziałała na nas pobudzająco parzymy ją do 3 minut, natomiast aby podziałała odprężająco należy ją parzyć do 8 minut. Zielona herbata parzona zbyt długo ma gorzki smak i nie smakuje najlepiej. Liście zielonej herbaty można zaparzać nawet trzykrotnie i nie stracą swoich właściwości leczniczych. Do filiżanki można dodać listek mięty bądź plasterek cytryny, jednak nigdy cukier!

 

Sposób na upał


Warto pić zieloną herbatę, gdyż jej właściwości lecznicze są bardzo pozytywne dla funkcjonowania naszego organizmu, ale nie tylko. Zbliża się lato, a co za tym idzie temperatura idzie w górę. Zaleca się wtedy picia dużej ilości płynów, a zielona herbata świetnie gasi pragnienie. Co więcej zielona herbata nawadnia nasz organizm lepiej niż woda, a do tego jest zdrowsza.

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Słowa kluczowe