Czy chałwa jest zdrowa? Ta przekąska królowała w PRL-u
Wiele osób pamiętania zajadanie się chałwą w okresie PRL-u. Dziś to nieco zapomniana przekąska, ale wciąż pyszna i zdrowsza, niż mogłoby się wydawać. Co zawiera chałwa i jakie ma właściwości? Odpowiadamy.
Chałwa to przysmak PRL-u – właściwości
Chałwa to przekąska kaloryczna (ponad 500 kcal w 100 g), ale bardzo zdrowa. Jest bogata w białka oraz jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy (omega-9) i kwas linolowy (omega-3). Kwas linolowy pomaga w obniżeniu poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Powinny jeść ją więc osoby, które mają problemy z sercem, ale też takie, które chcą im zapobiec.
Sprawdź także: Jakie zniżki dla emerytów na PKP? Jak spełniasz wymagania, możesz sporo zaoszczędzić
Poza białkiem w chałwie znajdziemy też fosfor, magnez, sód oraz wapń. W nasionach sezamu znajdują się witaminy z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, odpornościowego i krążenia.
Kto powinien jeść chałwę?
Wiemy już, że chałwę powinny jeść osoby, które mają problemy z sercem. Jej zawartość może też wzmocnić kości, co jest szczególnie ważne w profilaktyce osteoporozy. Ponadto wzmocnić i ujędrnić skórę oraz poprawić wzrok. Dla seniorów jest więc to strzał w dziesiątkę. Przypominamy jednak, że należy uważać na cukier.
Autorka: Izabela Nestioruk-Narojek