Dania łatwe do pogryzienia: 3 przepisy dla seniorów

Dania łatwe do pogryzienia: 3 przepisy dla seniorów
Drukuj Skomentuj

Niektórzy seniorzy eliminują pewne składniki ze swojej diety, które są dla nich bardzo wartościowe: orzechy, pełne ziarna, chrupiące warzywa. Dlaczego? Z prostego powodu - stan uzębienia nie pozwala im na to, by te produkty pogryźć. Zamiast jednak rezygnować z pewnych składników, warto zmienić ich konsystencję. Prezentujemy 3 przepisy dań łatwych do pogryzienia dla seniorów.

Dieta seniora

 

Senior powinien zjadać 4-5 niedużych posiłków dziennie. Ważne jest też, by spożywać od 1,5 do 2 litrów napojów niegazowanych w ciągu doby.

 

Więcej informacji znajdziesz tu: Dieta dla seniora. Co powinny jeść osoby starsze?

 

Jeśli musisz do diety wprowadzić posiłki o łatwiejszej do pogryzienia konsystencji, wypróbuj: zupy krem, drobne kasze gotowane na gęsto, galaretki domowe z mięs, ryb jak i z owoców, miękki twaróg, produkty z jaj, pulpety, drobno starte surówki.

 

1. Zupa wiosenna z pulpetami


Składniki na pulpety:

 

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 mała bułka czerstwa
  • 1 cebula
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna

 

Przygotowanie pulpetów:

 

Bułkę zalej wodą, odstaw na 10 min. Później odciśnij. Cebulę skrój w drobną kostkę, zeszkliw na oleju. Do miski włóż mięso z indyka, cebulę, koperek, bułkę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, pod koniec dodając jajko. Uformuj małe kulki, obtocz w mące i obsmaż na tłuszczu pozostałym z cebuli na złoty kolor. Odstaw.

Składniki na zupę:

 

  • 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ małego kalafiora
  • ¼ główki młodej kapusty
  • biała część pora
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, kalafior) dokładnie umyj i pokrój w niedużą kostkę. Kapustę drobno poszatkuj. Pora pokrój w ćwierćtalarki. Zagotuj wywar, wrzuć do niego pulpety i gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Wyjmij, do wywaru dodaj warzywa, koperek i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dopraw. Pulpety dodaj do zupy tuż przed podaniem; zbyt długo gotowane mogą zrobić się zbyt miękkie.

 

2. Ryba w galarecie


Składniki:

 

  • 2 płaty filetów z dorsza
  • 1 l wody
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • żelatyna
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 białko jajka
  • 1,5 łyżki octu winnego

 

Przygotowanie:

Włoszczyznę umyj, obierz, włóż do wody. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem do czasu, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie pokrój rybę na mniejsze kawałki, jajka w ósemki. Pod koniec gotowania do wywaru dodaj rybę. Wyjmij warzywa z wywaru i ułóż je w salaterkach, dodaj jajko i rybę.

Sklaruj wywar: roztrzep białko, wymieszaj z octem i wywarem. Zagotuj, mieszając. Później wszystko przelej przez papierowy fitr albo bawełnianą ściereczkę. Zalej sklarowanym wywarem przygotowane wcześniej warzywa, rybę i jajka.

 

3. Koktajl bananowo-orzechowy


Składniki:

 

  • 200 ml mleka
  • 1 banan
  • garść orzechów włoskich (obranych)
  • kilka kropel soku z cytryny


Przygotowanie:

Orzechy zalej wodą, dodaj kilka kropel soku z cytryny. Odstaw na noc (min. 8 godzin). Po odcedzeniu wrzuć do blendera, dodaj mleko. Banan umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do pozostałych składników. Blenduj tak długo, aż nie będzie grudek.

 

Zobacz też: Wiosenna zdrowa dieta seniora

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Słowa kluczowe