Dania łatwe do pogryzienia: 3 przepisy dla seniorów

Dania łatwe do pogryzienia: 3 przepisy dla seniorów
Drukuj Skomentuj

Niektórzy seniorzy eliminujÄ… pewne skÅ‚adniki ze swojej diety, które sÄ… dla nich bardzo wartoÅ›ciowe: orzechy, peÅ‚ne ziarna, chrupiÄ…ce warzywa. Dlaczego? Z prostego powodu - stan uzÄ™bienia nie pozwala im na to, by te produkty pogryźć. Zamiast jednak rezygnować z pewnych skÅ‚adników, warto zmienić ich konsystencjÄ™. Prezentujemy 3 przepisy daÅ„ Å‚atwych do pogryzienia dla seniorów.

Dieta seniora

 

Senior powinien zjadać 4-5 niedużych posiÅ‚ków dziennie. Ważne jest też, by spożywać od 1,5 do 2 litrów napojów niegazowanych w ciÄ…gu doby.

 

Więcej informacji znajdziesz tu: Dieta dla seniora. Co powinny jeść osoby starsze?

 

JeÅ›li musisz do diety wprowadzić posiÅ‚ki o Å‚atwiejszej do pogryzienia konsystencji, wypróbuj: zupy krem, drobne kasze gotowane na gÄ™sto, galaretki domowe z miÄ™s, ryb jak i z owoców, miÄ™kki twaróg, produkty z jaj, pulpety, drobno starte surówki.

 

1. Zupa wiosenna z pulpetami


Składniki na pulpety:

 

  • 500 g mielonego miÄ™sa z indyka
  • 1 maÅ‚a buÅ‚ka czerstwa
  • 1 cebula
  • 3 Å‚yżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • Å‚yżka oleju
  • sól, pieprz
  • mÄ…ka pszenna

 

Przygotowanie pulpetów:

 

BuÅ‚kÄ™ zalej wodÄ…, odstaw na 10 min. Później odciÅ›nij. CebulÄ™ skrój w drobnÄ… kostkÄ™, zeszkliw na oleju. Do miski wÅ‚óż miÄ™so z indyka, cebulÄ™, koperek, buÅ‚kÄ™. Dopraw solÄ… i pieprzem. DokÅ‚adnie wymieszaj, pod koniec dodajÄ…c jajko. Uformuj maÅ‚e kulki, obtocz w mÄ…ce i obsmaż na tÅ‚uszczu pozostaÅ‚ym z cebuli na zÅ‚oty kolor. Odstaw.

Składniki na zupę:

 

  • 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ maÅ‚ego kalafiora
  • ¼ gÅ‚ówki mÅ‚odej kapusty
  • biaÅ‚a część pora
  • 1 Å‚yżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Warzywa (ziemniaki, marchewkÄ™, pietruszkÄ™, kalafior) dokÅ‚adnie umyj i pokrój w niedużą kostkÄ™. KapustÄ™ drobno poszatkuj. Pora pokrój w ćwierćtalarki. Zagotuj wywar, wrzuć do niego pulpety i gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Wyjmij, do wywaru dodaj warzywa, koperek i gotuj do miÄ™kkoÅ›ci. Pod koniec gotowania dopraw. Pulpety dodaj do zupy tuż przed podaniem; zbyt dÅ‚ugo gotowane mogÄ… zrobić siÄ™ zbyt miÄ™kkie.

 

2. Ryba w galarecie


Składniki:

 

  • 2 pÅ‚aty filetów z dorsza
  • 1 l wody
  • pÄ™czek wÅ‚oszczyzny
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • żelatyna
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 biaÅ‚ko jajka
  • 1,5 Å‚yżki octu winnego

 

Przygotowanie:

WÅ‚oszczyznÄ™ umyj, obierz, wÅ‚óż do wody. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie, dopraw solÄ… i pieprzem. Gotuj pod przykryciem do czasu, aż warzywa bÄ™dÄ… miÄ™kkie. W tym czasie pokrój rybÄ™ na mniejsze kawaÅ‚ki, jajka w ósemki. Pod koniec gotowania do wywaru dodaj rybÄ™. Wyjmij warzywa z wywaru i uÅ‚óż je w salaterkach, dodaj jajko i rybÄ™.

Sklaruj wywar: roztrzep biaÅ‚ko, wymieszaj z octem i wywarem. Zagotuj, mieszajÄ…c. Później wszystko przelej przez papierowy fitr albo baweÅ‚nianÄ… Å›ciereczkÄ™. Zalej sklarowanym wywarem przygotowane wczeÅ›niej warzywa, rybÄ™ i jajka.

 

3. Koktajl bananowo-orzechowy


Składniki:

 

  • 200 ml mleka
  • 1 banan
  • garść orzechów wÅ‚oskich (obranych)
  • kilka kropel soku z cytryny


Przygotowanie:

Orzechy zalej wodÄ…, dodaj kilka kropel soku z cytryny. Odstaw na noc (min. 8 godzin). Po odcedzeniu wrzuć do blendera, dodaj mleko. Banan umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawaÅ‚ki. Dodaj do pozostaÅ‚ych skÅ‚adników. Blenduj tak dÅ‚ugo, aż nie bÄ™dzie grudek.

 

Zobacz też: Wiosenna zdrowa dieta seniora

Podobne artykuły

Skomentuj

Dodane komentarze (2)

  • Córka seniorki
    odpowiedz

    Czy mleko do koktajlu bananowo-orzechowego ma być zimne, nieprzegotowane prosto z lodówki, czy może w temperaturze pokojowej nieprzegotowane? A może gorące przegotowane lub przegotowane w temperaturze pokojowej?

    • Ewa

      Wydaje mi się, że dziś już mleka się nie musi gotować, bo w sklepach kupimy już tylko pasteryzowane lub UHT.

Słowa kluczowe