Dania łatwe do pogryzienia: 3 przepisy dla seniorów
Niektórzy seniorzy eliminujÄ… pewne skÅ‚adniki ze swojej diety, które sÄ… dla nich bardzo wartoÅ›ciowe: orzechy, peÅ‚ne ziarna, chrupiÄ…ce warzywa. Dlaczego? Z prostego powodu - stan uzÄ™bienia nie pozwala im na to, by te produkty pogryźć. Zamiast jednak rezygnować z pewnych skÅ‚adników, warto zmienić ich konsystencjÄ™. Prezentujemy 3 przepisy daÅ„ Å‚atwych do pogryzienia dla seniorów.
Dieta seniora
Senior powinien zjadać 4-5 niedużych posiÅ‚ków dziennie. Ważne jest też, by spożywać od 1,5 do 2 litrów napojów niegazowanych w ciÄ…gu doby.
Więcej informacji znajdziesz tu: Dieta dla seniora. Co powinny jeść osoby starsze?
JeÅ›li musisz do diety wprowadzić posiÅ‚ki o Å‚atwiejszej do pogryzienia konsystencji, wypróbuj: zupy krem, drobne kasze gotowane na gÄ™sto, galaretki domowe z miÄ™s, ryb jak i z owoców, miÄ™kki twaróg, produkty z jaj, pulpety, drobno starte surówki.
1. Zupa wiosenna z pulpetami
Składniki na pulpety:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 mała bułka czerstwa
- 1 cebula
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 jajko
- łyżka oleju
- sól, pieprz
- mÄ…ka pszenna
Przygotowanie pulpetów:
BuÅ‚kÄ™ zalej wodÄ…, odstaw na 10 min. Później odciÅ›nij. CebulÄ™ skrój w drobnÄ… kostkÄ™, zeszkliw na oleju. Do miski wÅ‚óż miÄ™so z indyka, cebulÄ™, koperek, buÅ‚kÄ™. Dopraw solÄ… i pieprzem. DokÅ‚adnie wymieszaj, pod koniec dodajÄ…c jajko. Uformuj maÅ‚e kulki, obtocz w mÄ…ce i obsmaż na tÅ‚uszczu pozostaÅ‚ym z cebuli na zÅ‚oty kolor. Odstaw.
Składniki na zupę:
- 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ maÅ‚ego kalafiora
- ¼ gÅ‚ówki mÅ‚odej kapusty
- biała część pora
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa (ziemniaki, marchewkÄ™, pietruszkÄ™, kalafior) dokÅ‚adnie umyj i pokrój w niedużą kostkÄ™. KapustÄ™ drobno poszatkuj. Pora pokrój w ćwierćtalarki. Zagotuj wywar, wrzuć do niego pulpety i gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Wyjmij, do wywaru dodaj warzywa, koperek i gotuj do miÄ™kkoÅ›ci. Pod koniec gotowania dopraw. Pulpety dodaj do zupy tuż przed podaniem; zbyt dÅ‚ugo gotowane mogÄ… zrobić siÄ™ zbyt miÄ™kkie.
2. Ryba w galarecie
Składniki:
- 2 pÅ‚aty filetów z dorsza
- 1 l wody
- pęczek włoszczyzny
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 puszka kukurydzy
- 3 jajka ugotowane na twardo
- żelatyna
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1 białko jajka
- 1,5 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
WÅ‚oszczyznÄ™ umyj, obierz, wÅ‚óż do wody. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie, dopraw solÄ… i pieprzem. Gotuj pod przykryciem do czasu, aż warzywa bÄ™dÄ… miÄ™kkie. W tym czasie pokrój rybÄ™ na mniejsze kawaÅ‚ki, jajka w ósemki. Pod koniec gotowania do wywaru dodaj rybÄ™. Wyjmij warzywa z wywaru i uÅ‚óż je w salaterkach, dodaj jajko i rybÄ™.
Sklaruj wywar: roztrzep biaÅ‚ko, wymieszaj z octem i wywarem. Zagotuj, mieszajÄ…c. Później wszystko przelej przez papierowy fitr albo baweÅ‚nianÄ… Å›ciereczkÄ™. Zalej sklarowanym wywarem przygotowane wczeÅ›niej warzywa, rybÄ™ i jajka.
3. Koktajl bananowo-orzechowy
Składniki:
- 200 ml mleka
- 1 banan
- garść orzechów wÅ‚oskich (obranych)
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Orzechy zalej wodÄ…, dodaj kilka kropel soku z cytryny. Odstaw na noc (min. 8 godzin). Po odcedzeniu wrzuć do blendera, dodaj mleko. Banan umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawaÅ‚ki. Dodaj do pozostaÅ‚ych skÅ‚adników. Blenduj tak dÅ‚ugo, aż nie bÄ™dzie grudek.
Zobacz też: Wiosenna zdrowa dieta seniora
Czy mleko do koktajlu bananowo-orzechowego ma być zimne, nieprzegotowane prosto z lodówki, czy może w temperaturze pokojowej nieprzegotowane? A może gorące przegotowane lub przegotowane w temperaturze pokojowej?
Wydaje mi się, że dziś już mleka się nie musi gotować, bo w sklepach kupimy już tylko pasteryzowane lub UHT.