Dieta łatwostrawna - co to znaczy i kiedy ją stosować?

Dieta łatwostrawna - co to znaczy i kiedy ją stosować?
Drukuj Skomentuj

Dieta łatwostrawna nazywana jest inaczej dietą lekkostrawną. Bardzo często lekarze zalecają ją seniorom z różnymi schorzeniami. Prawidłowe stosowanie tej diety pozwala na odciążenie układu trawiennego i pozbycia się dyskomfortu trawiennego.

Dieta łatwostrawna


To dieta, która stanowi podstawę do konstruowania innych, bardziej specjalistycznych i złożonych diet. Polega na modyfikowaniu dotychczasowego sposobu żywienia. Choć jest to dieta, w której nie znajdziemy ciężkostrawnych potraw, to zapewnia wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Może zatem być stosowana przez dany okres lub przez całe życie.

 

Sprawdź także: Ciągłe zmęczenie u seniora - jak sobie z nim radzić?

 

Podstawy diety łatwostrawnej


Podstawą diety łatwostrawnej jest wybierany produktów, które nie będą trudne to strawienia. Przede wszystkim należy unikać smażenia na głębokim tłuszczu, a stosować takie kulinarne techniki, dzięki którym można wyciągnąć z produktów jak najwięcej witamin i składników. Opiera się głównie na gotowaniu, gotowaniu na parze, duszeniu, pieczeniu w folii lub rękawie, przecieraniu, miksowani u i blendowaniu.

 

Czytaj także: Trudna sytuacja DPS-ów. Mniej podopiecznych - więcej kosztów


Należy również do minimum ograniczyć spożycie potraw i produktów tłustych, wzdymających, produktów wysokobłonnikowych w znaczniej ilości, dań i produktów wędzonych, smażonych, pieczonych sposobem tradycyjnym, mocno przyprawionych i opartych na mocno przetworzonej żywności.


Dieta łatwostrawna opiera się bowiem na produktach nieprzetworzonych, delikatnych, normo lub ubogo błonnikowych.

 

Sprawdź również: Domowy sad. Najlepsze drzewka owocowe w doniczkach


Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić około 25 g. Należy również stosować się zasady mniej i częściej, czyli jeść mało objętościowe posiłki w odstępach co 3-4 godziny.

 

Dieta łatwostrawna – kto powinien ją stosować?


Dieta łatwostrawna to dobra dieta dla osób w każdym wieku, ale jest szczególnie dedykowana seniorom. Znajduje ona przede wszystkim zastosowanie w tzw. dietoterapii, między innymi:

 

  • w schorzeniach układu pokarmowego (stany zapalne jelit, żołądka, zespół jelita nadwrażliwego, nowotwory przewodu pokarmowego itd.)
  • w okresach rekonwalescencji np. po operacjach, ciężkiej chorobie – zwłaszcza, jeżeli jest dietą o zwiększonej zawartości białka;
  • w stanach gorączkowych- zwłaszcza, jeżeli jest dietą bogatobiałkową;
  • w żywieniu seniorów.

 

 

 

 

Autor: Izabela Nestioruk

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!