Dieta na jesień - co jeść, by poprawić odporność?
Jesień to pora roku, w której jesteśmy szczególnie podatni na infekcje i inne choroby. Warto więc zadbać o dobrą dietę, by wzmocnić swoją odporność. Co trzeba jeść jesienią, a co należy wykluczyć ze swojej diety? Podpowiadamy.
Co jeść jesienią, by poprawić odporność?
- fermentowane mleko (kefir, maślankę, jogurt, mleko acidofilne) i dobrej jakości kiszonki (kiszona kapusta, ogórki)
- warzywa i owoce sezonowe – jesienią to warzywa korzeniowe (marchew, buraki, pietruszka, seler), cebulowe (cebula, czosnek) oraz psiankowate (ziemniaki, pomidory, papryka)
- produkty zbożowe pełnoziarniste (pieczywo razowe, grube kasze, takie jak gryczana i jęczmienna, makaron razowy, ryż brązowy)
- białko w postaci tłustych ryb morskich, nasion roślin strączkowych (fasola, groch, bób, ciecierzyca, soja, soczewica), jaj, chudego mięsa.
Co należy pić jesienią?
- głównie wodę
- wodę z dodatkiem cytryny, imbiru, mięty, owoców suszonych lub innych zdrowych dodatków, które lubimy
- kakao i zieloną herbatę – zawierają polifenole (związki, które mają pozytywny wpływ na zdrowie i bakterie w jelitach).
Jakie produkty należy wykluczyć jesienią ze swojej diety?
- produkty przetworzone (fast foody, batoniki, ciastka, chrupki, paluszki, chipsy)
- nadmiar soli – zastąp je przyprawami
- cukier - zamiast słodyczy wybieraj orzechy, nasiona, owoce.
Źródło: pacjent.gov.pl