Dieta na lato - co jeść a czego unikać?
Dieta na lato jest bardziej uboga w mięso. W końcu lato to pora roku, która hojnie obdarowuje nas pysznymi warzywami i soczystymi owocami. Warto więc korzystać z tego i brać pełnymi garściami. Co zatem warto jeść latem, a czego należy unikać?
Owoce i warzywa, które ugaszą pragnienie
Lato to nadzwyczaj gorąca pora roku. W tym okresie szczególnie warto jeść owoce, które doskonale ugaszą pragnienie, ale też nawodnią organizm. Doskonale sprawdzą się w tym arbuzy, truskawki, grejpfrut, agrest, a nawet ogórki.
Co pić latem?
Jeśli planujesz wielogodzinne wycieczki, do picia weź kefir, jogurt, sok i koniecznie wodę. Najlepiej zwykłą, bezsmakową. To ona najlepiej ugasi twoje pragnienie. Dziennie należy wypijać dziennie 2 l napojów.
Sprawdź również: Najlepsze warzywne przekąski na grilla - przygotujesz je bardzo szybko!
Jedz warzywa do każdego posiłku
Warzywa są niskokaloryczne, więc warto je jeść o każdej porze roku. Latem są one jednak świeże, niepoddane obróbce, więc są skarbnicą witamin. Witaminę C zawierają brokuły, kapusta, papryka, szpinak, natka pietruszki, porzeczki, truskawki i owoce cytrusowe. Beta-karoten znajdziemy w takich warzywach i owocach jak marchew, kabaczek, brzoskwinie, morele. Dużo witaminy E zawiera botwina, dynia, brukselka, biała kapusta.
Czytaj także: Odpowiednia dieta opóźnia starzenie się u kobiet
Latem trzeba jednak uważać na winogrona, mandarynki, czereśnie, banany i awokado, ponieważ dostarczają sporo kalorii.
Latem jedz tłuszcze nienasycone i błonnik
Źródłem tłuszczów nienasyconych są oliwa oraz inne oleje – m.in. rzepakowy, a także ryby morskie i ich tłuszcz – znany jako tran. Warto jeść również węglowodany złożone, które zawierają błonnik. Znajdują się m.in. w kaszach i makaronach.
Najważniejsze to pić dużo wody!