Domowe suszonki - tania i zdrowa metoda zachowania ulubionych smaków na dłużej

Domowe suszonki - tania i zdrowa metoda zachowania ulubionych smaków na dłużej
Drukuj Skomentuj

Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe, muesli i płatki owocowe? Z czego sporządzić minestrone, bulion warzywny i sos barbecue?

 

Niezbędnik dla każdego, kto chce uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżki produktów z własnego ogrodu lub przyszykować się do podróży w góry lub na kemping. Książka Suszonki jest także bardzo dobrym pomysłem na prezent.

PREMIERA książki 30 października 2019

 

Suszenie pożywienia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, naturalna alternatywa dla pasteryzowania i zamrażania. Polega na usunięciu z żywności 80-90% wilgoci, dzięki czemu bakterie odpowiedzialne za jej psucie nie mogą przetrwać. Suszenie pozwala zachować większość cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Przechowywanie tak zakonserwowanej żywności nie wiąże się z żadnymi kosztami.


Bogato ilustrowany poradnik zawiera niezbędne informacje dla wszystkich zainteresowanych alternatywnymi metodami przetwarzania i przechowywania żywności.


Można wysuszyć wszystko. Od arbuza i ananasa po pomidory, zioła i mięso. Autorka pokazuje krok po kroku jak przygotować warzywa i owoce do suszenia, jakie sposoby wstępnej obróbki wybrać dla każdego rodzaju pożywienia. Książka zawiera przepisy kulinarne na zupy, gulasze, ciasta i ciasteczka z wykorzystaniem przygotowanych w domu suszonek.

 

Więcej informacji: www.zwierciadlo.pl

 

Teresa Marrone jest autorką książek kucharskich m. in. Dishing up Minnesota, Modern Maple oraz atlasów przyrodniczych m.in. o grzybach, jagodach i owocach leśnych. Wykorzystaniem bogactwa runa leśnego zainteresowała się jeszcze na studiach i pasję swoją kontynuuje do dziś. Specjalizuje się w kuchni regionalnej Stanów Zjednoczonych. Mieszka w Minneapolis w Minnesocie.

 


Dane szczegółowe:
Premiera: 30.10.2019 r.
Kategoria: kulinaria
Wydanie: I
Liczba stron: 284
Format: 190 x 240 mm
Oprawa: twarda
ISBN: 978-83-8132-125-9
EAN: 9788381321259
sugerowana cena detaliczna: 49,90 zł

 

 

Źródło: materiały prasowe


 

 

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Słowa kluczowe