Hibiskus - sprawdzony sposób na upał

Hibiskus - sprawdzony sposób na upał
Drukuj Skomentuj

Hibiskus to roślina, która w naturalnym środowisku występuje w nasłonecznionych, a zarazem wilgotnych miejscach, m.in. w niektórych rejonach Chin, Tajwanu, Malezji, Indii, czy w północnej Afryce, ale uprawia się ją również w mniej sprzyjających warunkach klimatycznych w Polsce. Do tych najbardziej charakterystycznych należą gatunki o czerwono-purpurowych kwiatach, ale są też odmiany, w których płatki mają odcień niebieskiego, fioletu, żółci lub bieli.

Właściwości hibiskusa

 

Ekstrakt w kwiatów hibiskusa wykorzystywany jest w leczeniu różnych dolegliwości. Zawiera on m.in. witaminę C, kwasy organiczne, flawonoidy wykazujące działanie przeciwzapalne, polifenole uważane za silne przeciwutleniacze, antocyjany stosowane przy schorzeniach wątroby, a także polisacharydy odpowiedzialne za wzmacnianie układu odpornościowego. 

 

Korzyści z picia naparu z hibiskusa

 

Jeśli latem często odczuwamy pragnienie, a znudziły nam się już lemoniady, wody smakowe i mrożone herbaty - sięgnijmy po napar z hibiskusa o lekko kwaskowatym smaku. Przy okazji delektowania się schłodzonym napojem - poprawimy stan naszego zdrowia.

 

W medycynie ludowej roślina wykorzystywana była do oczyszczania organizmu z toksyn, ze względu na pobudzanie przemiany materii, delikatne działanie przeczyszczające i moczopędne. Warto wspomnieć, że systematyczne picie herbatki z hibiskusa pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zachować odpowiedni poziom cholesterolu, a dodatkowo ma działanie przeciwmiażdżycowe i reguluje pracę wątroby.

 

Przejdź do artykułu:

 

Dzięki dużej zawartości witaminy C, hibiskus doskonale sprawdza się też w przypadku przeziębień i infekcji - również takich z gorączką. Picie naparu z kwiatów tej rośliny jest szczególnie polecane osobom odchudzającym się, ponieważ przyspiesza trawienie i zmniejsza poziom tkanki tłuszczowej. Ponadto, zawarta w hibiskusie fazeolamina hamuje wydzielanie enzymu odpowiadającego za pochłanianie węglowodanów.

 

Co więcej, herbata hibiskusowa może okazać się również pomocna w przypadku pacjentów cierpiących na anemię. Szklanka naparu dostarczy 20 miligramów żelaza - ważnego składnika, który pozwala utrzymać równowagę naszego systemu immunologicznego i pomaga nam produkować krwinki czerwone, będące nośnikami tlenu w organizmie. Oprócz tego, picie takiej herbaty dostarczy nam niewielkich ilości potasu, magnezu oraz cynku.

 

Sposób przygotowania herbatki hibiskusowej

 

Kilka płatków suszonego kwiatu hibiskusa należy zalać wodą o temperaturze ok. 96 stopni C, a następnie zostawić pod przykryciem na około 10 minut. Tak przyrządzony napar można pić nawet dwa razy dziennie, dodając do niego odrobinę miodu, laskę wanilii lub plasterek pomarańczy. Jeśli po herbatkę z hibiskusa chcemy sięgnąć w czasie upału - wystarczy przestudzić napój, dodać do niego kilka listków mięty, kostki lodu i opcjonalnie cukier do smaku. 

 

Zobacz także:

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Słowa kluczowe