Jak wybrać suszarkę do grzybów, owoców i warzyw?

Jak wybrać suszarkę do grzybów, owoców i warzyw?
Drukuj Skomentuj

Jesień to okres, gdy przygotowując się na zimę, chcemy zamknąć w słoikach i pojemnikach jak najwięcej dobra. Wielu seniorów decyduje się nie tylko na tradycyjne przetwory, ale również suszenie grzybów, owoców i warzyw. Przeczytaj, by dowiedzieć się na co zwracać uwagę przy zakupie suszarki.

Jeśli chcesz na dłużej zatrzymać cenne właściwości grzybów, warzyw i owoców, zdecydowanie powinieneś pomyśleć nad zakupem specjalnej  suszarki do żywności. Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy instrukcję, jak wybrać odpowiednią suszarkę do żywności i na co zwrócić uwagę.

 

Jak działa suszarka do grzybów, owoców i warzyw?

 

W podstawie suszarki zamontowana jest grzałka, wentylator i elektronika, która steruje pracą sprzętu. Gdy włączymy urządzenie, grzałka rozgrzewa się do wysokiej temperatury, a wentylator wypycha ciepłe powietrze ku górze. Przechodzi ono przez kolejne sita  suszarki i dzięki temu suszy znajdującą się na nich żywność.  W wyniku suszenia z żywności usuwane jest 70-80% wody, co daje możliwość wspaniałej konserwacji.

 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze suszarki?

 

Zużycie energii – moc suszarek do grzybów, owoców i warzyw waha się zazwyczaj w granicach 200-400 W. W zależności od tego, jak często będziesz używać urządzenia, powinieneś dobrać jego moc w taki sposób, by nie nadwyrężyć swojego budżetu domowego.


Regulacja nadmuchu – jest ważna, jeśli zamierzasz suszyć różnego rodzaju żywność. Mocny nawiew sprawdzi się przy suszeniu warzyw, zaś przy suszeniu ziół powinieneś postawić na niską moc nadmuchu.

Regulacja mocy –  grzyby, warzywa, owoce i zioła mogą wymagać różnej temperatury. 

 

Automatyczne wyłączanie – jest to niezwykle wygodne i pozwala na zaoszczędzenie prądu.

 

Jakość materiałów – przy zakupie suszarki warto zwrócić uwagę na jakość materiałów, z których jest wykonana. Warto wybrać nieco lepszy sprzęt.

 

Termostat – w trakcie suszenia warto zadbać o równomierną temperaturę w urządzeniu.

Autor: Izabela Nestioruk

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!