Jak zrobić kolagen do picia? Banalnie prosty sposób na zdrowe stawy i skórę
Kolagen jest ważniejszy dla naszego organizmu, niż nam siÄ™ wydaje. Pozytywnie wpÅ‚ywa na stan naszej skóry, wzroku i stawów. Warto wiÄ™c wÅ‚Ä…czyć go do swojej rutyny. Jak zrobić kolagen do picia? Podpowiadamy.
Jak zrobić kolagen do picia?
Choć w sklepach znajdziemy kolagen w różnorodnych formach, to z Å‚atwoÅ›ciÄ… możemy zrobić go w domu. Naturalnie wystÄ™puje w żelatynie, galaretkach, kurzych Å‚apkach i podrobach i jest po prostu biaÅ‚kiem, który ma pozytywny wpÅ‚yw na nasz organizm. Jego suplementacja jest szczególnie ważna w podeszÅ‚ym wieku, kiedy to organizm nie produkuje już go tak dużo. Niski poziom kolagenu objawia siÄ™ zmarszczkami, wiotkÄ… skórÄ…, osÅ‚abieniem koÅ›ci i stawów oraz problemami z ukÅ‚adem trawiennym. Warto wiÄ™c dostarczyć go organizmowi.
Sprawdź także: Domowy sposób na mszyce. Jak pozbyć siÄ™ szkodników z ogrodu?
Jak zrobić kolagen do picia? Jest na to banalny sposób. Wystarczy ugotować rosóÅ‚ z koÅ›ci. Ale trzeba robić to dÅ‚ugo – okoÅ‚o szeÅ›ciu godzin – by wydobyć cenne skÅ‚adniki.
Przepis na domowy wywar kolagenowy
Składniki:
- 2 kg kości - cielęcych, wołowych lub wieprzowych,
- 3,5 kg podrobów drobiowych,
- 1 kg kurzych Å‚apek lub szyjek,
- 3-4 marchewki,
- 3 pietruszki,
- seler,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
KoÅ›ci i podroby myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy na maÅ‚ym ogniu przez cztery godziny i dodajemy warzywa po czym gotujemy kolejne 2 godziny. Doprawiamy, gdy warzywa bÄ™dÄ… miÄ™kkie, a nastÄ™pnie odstawiamy rosóÅ‚ do przestygniÄ™cia. Gdy bÄ™dzie chÅ‚odny, odcedzamy i pijemy. Smacznego!
Autorka: Izabela Nestioruk-Narojek