Jak zrobić kolagen do picia? Banalnie prosty sposób na zdrowe stawy i skórę

Jak zrobić kolagen do picia? Banalnie prosty sposób na zdrowe stawy i skórę
Drukuj Skomentuj

Kolagen jest ważniejszy dla naszego organizmu, niż nam siÄ™ wydaje. Pozytywnie wpÅ‚ywa na stan naszej skóry, wzroku i stawów. Warto wiÄ™c wÅ‚Ä…czyć go do swojej rutyny. Jak zrobić kolagen do picia? Podpowiadamy.

Jak zrobić kolagen do picia?


Choć w sklepach znajdziemy kolagen w różnorodnych formach, to z Å‚atwoÅ›ciÄ… możemy zrobić go w domu. Naturalnie wystÄ™puje w żelatynie, galaretkach, kurzych Å‚apkach i podrobach i jest po prostu biaÅ‚kiem, który ma pozytywny wpÅ‚yw na nasz organizm. Jego suplementacja jest szczególnie ważna w podeszÅ‚ym wieku, kiedy to organizm nie produkuje już go tak dużo. Niski poziom kolagenu objawia siÄ™ zmarszczkami, wiotkÄ… skórÄ…, osÅ‚abieniem koÅ›ci i stawów oraz problemami z ukÅ‚adem trawiennym. Warto wiÄ™c dostarczyć go organizmowi.

 

Sprawdź także: Domowy sposób na mszyce. Jak pozbyć siÄ™ szkodników z ogrodu?


Jak zrobić kolagen do picia? Jest na to banalny sposób. Wystarczy ugotować rosóÅ‚ z koÅ›ci. Ale trzeba robić to dÅ‚ugo – okoÅ‚o szeÅ›ciu godzin – by wydobyć cenne skÅ‚adniki.


Przepis na domowy wywar kolagenowy


Składniki:

 

  • 2 kg koÅ›ci - cielÄ™cych, woÅ‚owych lub wieprzowych,
  • 3,5 kg podrobów drobiowych,
  • 1 kg kurzych Å‚apek lub szyjek,
  • 3-4 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • seler,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.


Sposób przygotowania:


KoÅ›ci i podroby myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy na maÅ‚ym ogniu przez cztery godziny i dodajemy warzywa po czym gotujemy kolejne 2 godziny. Doprawiamy, gdy warzywa bÄ™dÄ… miÄ™kkie, a nastÄ™pnie odstawiamy rosóÅ‚ do przestygniÄ™cia. Gdy bÄ™dzie chÅ‚odny, odcedzamy i pijemy. Smacznego!

Autorka: Izabela Nestioruk-Narojek

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!