Jak zrobić kolagen do picia? Banalnie prosty sposób na zdrowe stawy i skórę

Jak zrobić kolagen do picia? Banalnie prosty sposób na zdrowe stawy i skórę
Drukuj Skomentuj

Kolagen jest ważniejszy dla naszego organizmu, niż nam się wydaje. Pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, wzroku i stawów. Warto więc włączyć go do swojej rutyny. Jak zrobić kolagen do picia? Podpowiadamy.

Jak zrobić kolagen do picia?


Choć w sklepach znajdziemy kolagen w różnorodnych formach, to z łatwością możemy zrobić go w domu. Naturalnie występuje w żelatynie, galaretkach, kurzych łapkach i podrobach i jest po prostu białkiem, który ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Jego suplementacja jest szczególnie ważna w podeszłym wieku, kiedy to organizm nie produkuje już go tak dużo. Niski poziom kolagenu objawia się zmarszczkami, wiotką skórą, osłabieniem kości i stawów oraz problemami z układem trawiennym. Warto więc dostarczyć go organizmowi.

 

Sprawdź także: Domowy sposób na mszyce. Jak pozbyć się szkodników z ogrodu?


Jak zrobić kolagen do picia? Jest na to banalny sposób. Wystarczy ugotować rosół z kości. Ale trzeba robić to długo – około sześciu godzin – by wydobyć cenne składniki.


Przepis na domowy wywar kolagenowy


Składniki:

 

  • 2 kg kości - cielęcych, wołowych lub wieprzowych,
  • 3,5 kg podrobów drobiowych,
  • 1 kg kurzych łapek lub szyjek,
  • 3-4 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • seler,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.


Sposób przygotowania:


Kości i podroby myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu przez cztery godziny i dodajemy warzywa po czym gotujemy kolejne 2 godziny. Doprawiamy, gdy warzywa będą miękkie, a następnie odstawiamy rosół do przestygnięcia. Gdy będzie chłodny, odcedzamy i pijemy. Smacznego!

Autorka: Izabela Nestioruk-Narojek

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!