Jakie przetwory przygotować w sierpniu?
Chcesz się cieszyć smakiem lata również w... zimie? Sezon na domowe przetwory już w pełni - ostatnie słoiki możemy zamknąć aż w listopadzie! Sprawdź, jakie przetwory najlepiej przygotować w sierpniu. Przygotowaliśmy dla Ciebie listę warzyw i owoców sierpniowych, jak również 3 przepisy na wyjątkowe przetwory.
Sierpniowe przetwory
Sierpień to czas na przygotowanie przetworów z tych owoców i warzyw:
- pomidory
- patisony
- cukinie
- fasolka szparagowa
- maliny
- jeżyny
- mirabelki
- brzoskwinie
- śliwki
- gruszki
- jabłka
1. Przepis na sałatkę z pomidorów i fasolki szparagowej
Składniki:
- 2 kg żółtej fasolki szparagowej
- 2 duże pomidory
- 1 duża papryka czerwona
- 2 duże cebule
- ząbek czosnku
- 0,5 kg marchewki
- 5 łyżek cukru
- 3-4 liście laurowe
- 2 łyżki octu
- olej
- sól, pieprz
Fasolkę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj z dodatkiem soli i szczyptą cukru. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w nieduże paski. Cebulę obierz i pokrój w ćwierć talarki. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Rozgrzej olej. Dodaj marchewkę, cebulę, liście laurowe, resztę cukru, pieprz i sól. Duś pod przykryciem aż zmięknie marchewka. Dodaj pomidor i ocet; duś, aż pomidor się rozpadnie. Dodaj paprykę, na koniec odcedzoną fasolkę. Wszystko razem duś jeszcze 5 min. Gorącą sałatkę przełóż do słoików, pasteryzuj ok. 25 min.
2. Przepis na kompot z brzoskwiń
Składniki:
- 0,5 litra wody
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 3 łyżki cukru
- szczypta kwasku cytrynowego
Brzoskwinie dokładnie umyj i obierz, następnie pokrój na ćwiartki i usuń pestki. Wodę zagotuj z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Brzoskwinie włóż do wyparzonych słoików, zalej je gorącym syropem. Pasteryzuj ok. 25 min.
3. Przepis na dżem gruszkowo-waniliowy
Składniki:
- 1,5 kg gruszek (najlepiej Konferencja albo Paryżanka)
- 1 laska wanilii
- 220 g cukru
- 0,5 cytryny
Gruszki umyj, obierz, usuń z nich gniazda. Pokrój w grubą kostkę. Z połówki cytryny wyciśnij sok, wlej do garnka. Wymieszaj z cukrem i gruszkami. Duś pod przykryciem, podlewając w razie potrzeby wodą, aż gruszki się rozpadną. Laskę wanilii przekrój na pół i dodaj z niej ziarenka. Gotuj aż dżem uzyska pożądaną konsystencję. Przełóż do słoików, pasteryzuj ok. 15 min.
Poszukujesz ciekawych przepisów? Sprawdź również:
3 przepisy na ciasta z letnimi owocami
Dania łatwe do pogryzienia: 3 przepisy dla seniorów
Rozgrzewająca herbata na 5 sposobów