Jakie przetwory przygotować w sierpniu?

Jakie przetwory przygotować w sierpniu?
Drukuj Skomentuj

Chcesz się cieszyć smakiem lata również w... zimie? Sezon na domowe przetwory już w pełni - ostatnie słoiki możemy zamknąć aż w listopadzie! Sprawdź, jakie przetwory najlepiej przygotować w sierpniu. Przygotowaliśmy dla Ciebie listę warzyw i owoców sierpniowych, jak również 3 przepisy na wyjątkowe przetwory.

Sierpniowe przetwory


Sierpień to czas na przygotowanie przetworów z tych owoców i warzyw:

 

  • pomidory
  • patisony
  • cukinie
  • fasolka szparagowa
  • maliny
  • jeżyny
  • mirabelki
  • brzoskwinie
  • śliwki
  • gruszki
  • jabłka

 

1. Przepis na sałatkę z pomidorów i fasolki szparagowej


Składniki:

 

  • 2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 duże cebule
  • ząbek czosnku
  • 0,5 kg marchewki
  • 5 łyżek cukru
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 łyżki octu
  • olej
  • sól, pieprz


Fasolkę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj z dodatkiem soli i szczyptą cukru. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w nieduże paski. Cebulę obierz i pokrój w ćwierć talarki. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Rozgrzej olej. Dodaj marchewkę, cebulę, liście laurowe, resztę cukru, pieprz i sól. Duś pod przykryciem aż zmięknie marchewka. Dodaj pomidor i ocet; duś, aż pomidor się rozpadnie. Dodaj paprykę, na koniec odcedzoną fasolkę. Wszystko razem duś jeszcze 5 min. Gorącą sałatkę przełóż do słoików, pasteryzuj ok. 25 min.

 

2. Przepis na kompot z brzoskwiń


Składniki:

 

  • 0,5 litra wody
  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta kwasku cytrynowego


Brzoskwinie dokładnie umyj i obierz, następnie pokrój na ćwiartki i usuń pestki. Wodę zagotuj z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Brzoskwinie włóż do wyparzonych słoików, zalej je gorącym syropem. Pasteryzuj ok. 25 min.

 

3. Przepis na dżem gruszkowo-waniliowy


Składniki:

 

  • 1,5 kg gruszek (najlepiej Konferencja albo Paryżanka)
  • 1 laska wanilii
  • 220 g cukru
  • 0,5 cytryny


Gruszki umyj, obierz, usuń z nich gniazda. Pokrój w grubą kostkę. Z połówki cytryny wyciśnij sok, wlej do garnka. Wymieszaj z cukrem i gruszkami. Duś pod przykryciem, podlewając w razie potrzeby wodą, aż gruszki się rozpadną. Laskę wanilii przekrój na pół i dodaj z niej ziarenka. Gotuj aż dżem uzyska pożądaną konsystencję. Przełóż do słoików, pasteryzuj ok. 15 min.

 

 

Poszukujesz ciekawych przepisów? Sprawdź również:

3 przepisy na ciasta z letnimi owocami

Dania łatwe do pogryzienia: 3 przepisy dla seniorów

Rozgrzewająca herbata na 5 sposobów

 

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Słowa kluczowe