Jakie rozsady przygotować w styczniu? Tych warzyw koniecznie

Jakie rozsady przygotować w styczniu? Tych warzyw koniecznie
Drukuj Skomentuj

Jakie rozsady przygotować w styczniu? Okazuje się, że wybór jest szeroki. I wcale nie trzeba czekać do wiosny, jak robi to większość z nas.

Jakie rozsady przygotować w styczniu?


Domowe rozsady to możliwość wyhodowania rośliny od samego nasionka, co jest niezwykle fascynujące. Jednak nie tylko w tym rzecz. Przygotowanie rozsady samodzielnie daje nam gwarancję wcześniejszych, bardziej obfitych i lepszych jakościowo plonów. Nie warto więc czekać do wiosny i zabrać się do działania już w styczniu.

 

Sprawdź także: Jak zadbać o zdrowie stawów po 50 roku życia?


Rozsady, które przygotowujemy w styczniu to rozsady karczocha, pomidorów, papryki, pora, selera korzeniowego, wczesnej kapusty, poziomek. Pod koniec stycznia możemy też wysiać cebulę i szczypior, a także pietruszkę i szpinak.

 

Jak przygotować rozsadę?


Przygotowanie rozsady warzyw czy kwiatów to bardzo prosta czynność. Nasiona można wysiewać bezpośrednio do skrzynek, jednak świetnie sprawdzą się maleńkie doniczki czy pudełeczka po jogurtach i śmietanach. Warto kupić też specjalną ziemię do rozsad, która optymalnie zaspokoi potrzeby kiełkujących roślin, jednak nie jest to konieczne.

 

Czytaj również: Lista bezpłatnych leków dla seniorów 65+


O rozsadę należy dbać, choć nieprzesadnie. Powinniśmy zapewnić jej doświetlenie, temperaturę (dostosowaną do wymagań konkretnej rośliny, najczęściej jednak powyżej 20 st. C), a także stałą wilgotność podłoża. Do kiełkowania potrzebna jest wyższa temperatura, by proces zachodził szybciej.   

 
 
Autorka: Izabela Nestioruk-Narojek

 

Źródło: kobieta.interia.pl

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!