Jedz każdego dnia. Ochronisz się przed udarem

Jedz każdego dnia. Ochronisz się przed udarem
Drukuj Skomentuj

Choć doskonale wiemy, że to, co jemy, ma wpływ na nasz organizm, to często pozwalamy sobie na grzeszki, śmieciowe jedzenie i nie przykładamy większej wagi do tego, co spożywamy. To jednak ogromny błąd, bo dobra dieta może uchronić nas przed wieloma chorobami. Sprawdź, co jeść, aby ochronić się przed udarem.

Udar – objawy


Udar mózgu może objawiać się problemami z mową, drętwieniem lub osłabieniem jednej strony ciała, zaburzeniami widzenia, trudnościami z równowagą i nagłym, silnym bólem głowy. Nie wolno bagatelizować tych objawów, gdyż udar jest niezwykle groźny. Jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu.

 


Co jeść, by zmniejszyć ryzyko udaru?

 


Dr Aaron S. Lord to neurolog z NYU Langone Hospital–Brooklyn, który specjalizuje się w badaniach nad zapobieganiem udarom, opracował listę produktów, które zmniejszają ryzyko udarów. Są to:

 

  • Świeże ryby, zwłaszcza tłuste, zawierają kwasy tłuszczowe omega-3;
     
  • Zielone warzywa liściaste;
     
  • Pomidory;
     
  • Orzechy włoskie i jagody;
     
  • Oliwa z oliwek;
     
  • Świeżo prażony popcorn;
     
  • Kawa i herbata;
     
  • Kurkuma i imbir.

 

 

Jego zdaniem należy jeść je codziennie lub przynajmniej raz w tygodniu.

 

Jak zadbać o mózg?


Dieta jest niezwykle ważna, jednak to nie wszystko. Należy również zadbać o ruch. Warto wprowadzić do swojej codziennej rutyny aktywność fizyczną – spacery, nordic walking, bieganie, jazdę na rowerze, pływanie i wiele innych. 


Niezwykle ważna jest też aktywność umysłowa. Nauka, wykonywanie nowych czynności, rozwiązywanie krzyżówek, gry strategiczne, zajęcia artystyczne, gra w szachy – sprawdzą się rewelacyjnie. 
 

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!