Jedz każdego dnia. Ochronisz się przed udarem
Choć doskonale wiemy, że to, co jemy, ma wpływ na nasz organizm, to często pozwalamy sobie na grzeszki, śmieciowe jedzenie i nie przykładamy większej wagi do tego, co spożywamy. To jednak ogromny błąd, bo dobra dieta może uchronić nas przed wieloma chorobami. Sprawdź, co jeść, aby ochronić się przed udarem.
Udar – objawy
Udar mózgu może objawiać się problemami z mową, drętwieniem lub osłabieniem jednej strony ciała, zaburzeniami widzenia, trudnościami z równowagą i nagłym, silnym bólem głowy. Nie wolno bagatelizować tych objawów, gdyż udar jest niezwykle groźny. Jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu.
Co jeść, by zmniejszyć ryzyko udaru?
Dr Aaron S. Lord to neurolog z NYU Langone Hospital–Brooklyn, który specjalizuje się w badaniach nad zapobieganiem udarom, opracował listę produktów, które zmniejszają ryzyko udarów. Są to:
- Świeże ryby, zwłaszcza tłuste, zawierają kwasy tłuszczowe omega-3;
- Zielone warzywa liściaste;
- Pomidory;
- Orzechy włoskie i jagody;
- Oliwa z oliwek;
- Świeżo prażony popcorn;
- Kawa i herbata;
- Kurkuma i imbir.
Jego zdaniem należy jeść je codziennie lub przynajmniej raz w tygodniu.
Jak zadbać o mózg?
Dieta jest niezwykle ważna, jednak to nie wszystko. Należy również zadbać o ruch. Warto wprowadzić do swojej codziennej rutyny aktywność fizyczną – spacery, nordic walking, bieganie, jazdę na rowerze, pływanie i wiele innych.
Niezwykle ważna jest też aktywność umysłowa. Nauka, wykonywanie nowych czynności, rozwiązywanie krzyżówek, gry strategiczne, zajęcia artystyczne, gra w szachy – sprawdzą się rewelacyjnie.