Jedzenie ryb pomaga w zdrowym starzeniu się

Jedzenie ryb pomaga w zdrowym starzeniu się
Drukuj Skomentuj

Kwasy omega 3 pochodzących z ryb i owoców morza mogą zmniejszyć ryzyko niezdrowego starzenia się aż o 24 % - tak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Tufts Univeristy w Bostonie, opublikowanych na łamach The British Medical Journal.

W badaniach wzięły udział 2622 osoby. Uczestnikom sprawdzono poziom wielonasyconych kwasów omega 3, a następnie podzielono ich na 5 grup w zależności od poziomu kwasów omega 3 we krwi. W momencie rozpoczęcia obserwacji średnia wieku badanych wynosiła 74 lat. Poziom krwi sprawdzono u nich po upływie 6 oraz 13 lat.

 

Analizie podano kwasy: EPA (eikozapentaenowego), DHA (dokozaheksaenowego), DPA (dipikolinowego), których możemy znaleźć głównie w rybach i owocach morza; oraz kwas ALA (alfa-linolenowego), którego źródłem są orzechy, nasiona i zielone warzywa liściaste. Sprawdzano, czy te składniki miały wpływ na zdrowe starzenie się, czyli wolne od poważnych chorób i dysfunkcji fizycznych lub psychicznych.

 

W badaniach zwrócono również uwagę na czynniki społeczne, ekonomiczne oraz ogólny styl życia.

 

Tylko 11 proc. uczestników badania doświadczyło tzw. zdrowego starzenia się. Okazało się, że na zdrowe starzenie się największy wpływ ma kwas DPA i EPA. Regulują one ciśnienie tętnicze oraz zmniejszają stan zapalny. Kwasy DHA i ALA nie wpływały na zdrowe starzenie się.

 

 

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Słowa kluczowe