Korzystne działanie orzechów włoskich
Jak wynika z badań opublikowanych przez The Journal of Nutritional Biochemistry - dieta bogata w orzechy włoskie sprzyja większemu zróżnicowaniu mikrobiomu jelitowego. Naukowcy przeprowadzający badania na gryzoniach doszli do zaskakujących wniosków.
Badacze z Louisiana State University przeprowadzlili pewien eksperyment na szczurach. Połowa gryzoni przez około dziesięć tygodni dostawała karmę zawierającą zmielone orzechy włoskie. Druga zaś - spożywała standardową karmę bez orzechów. Pokarm podawany obu grupom miał zbliżoną wartość kaloryczną i odżywczą.
Przy porównywaniu ogółu bakterii znajdujących się w jelitach zwierząt, naukowcy zaobserwowali, że u tych, które spożywały orzechy, nastąpił wzrost populacji korzystnych dla zdrowia bakterii Lactobacillus, Roseburia i Ruminococcaceae.
Okazało się, że orzechy miały działanie probiotyczne, a także przyczyniały się do rozwoju bakterii korzystnie wpływających na zdrowie jelit. Działo się tak zapewne dzięki zawartym w nich kwasie alfa-linolenowym, należącym do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega 3.
źródło: www.rynekseniora.pl