Lawenda na zdrowie i urodę

Lawenda na zdrowie i urodę
Drukuj Skomentuj

Ubóstwiamy zapach i wygląd lawendy. Sadzimy ją w ogrodzie, na działce, w doniczce. Suszoną wieszamy w szafie lub w pomieszczeniach. W Polsce istnieje już nawet kilka ogrodów lawendowych, do których przyjeżdżamy jedynie w tym celu, by napawać się jej zapachem i zachwycać przepięknym kolorem. Lawenda koi nerwy, uspokaja rozbiegane myśli, ale działa też dobroczynnie na naszą urodę i zdrowie. 


Olejek eteryczny drogocennym bogactwem lawendy

 

Najbardziej drogocennym składnikiem w  lawendzie jest olejek eteryczny, którego cechują niespotykane w świecie roślin związki, takie, jakie linalol, geraniol, furfurol, pinen, cyneol, borneol oraz garbniki, cukry i związki mineralne. Mają one działanie kojące i oczyszczające. Dzięki takim właściwością olejek lawendowy w kosmetyce wykorzystywany jest do leczenia trądziku. Seniorzy z powodzeniem mogą za jego pomocą oczyszczać twarz, ponieważ eliminuje on toksyny i odświeża skórę. Działa też bakteriobójczo i kreuje naturalną barierę ochronną. Używa się go też w sytuacji, gdy senior boryka się z problemami dermatologicznymi (o ile nie jesteśmy uczuleni na lawendę). Olejek lawendowy hamuje świąd skóry i przyśpiesza proces gojenia ran (też tych powstałych w trakcie drapania).

 

 

Sprawdź również:  Właściwości pietruszki

 

 

Oleje lawendowy

 

Olejek lawendowy nie tylko polepsza kondycję włosów, ale i może pomóc w przypadku ich wypadania. Odpowiednie substancje, zawarte w składzie oleju, przyśpieszają porost włosów, jednocześnie wzmacniając je od środka. Warto wypróbować go w przypadku kłopotów z łysieniem (często występuje w specjalistycznych szamponach). Olejek lawendowy jest także stosowany w leczeniu łupieżu. Badania pokazały, że zawarte w nim składniki niszczą łupież i zapobiegają jego powstawaniu. Lawenda działa nie tylko odstraszająco na kleszcze i komary, ale i na wszy lub gnidy. 

 

 

Lawenda w kuchni

 

W kuchni lawenda znajduje zastosowanie np. w pieczeniu mięsa, ryb, dań z grilla. Dodaje się ją również do słodyczy, czekolad, gum do żucia, budyniów, lodów i wypieków. Niezwykle ceniony jest miód lawendowy o charakterystycznym bursztynowym kolorze i wyjątkowym zapachu. Lawenda poprawia smak potrawo, ale działa również korzystnie na układ trawienny. Zawarte w niej substancje powodują wydzielanie soków trawiennych, przyśpieszają trawienie, wzmacniają apetyt. Lawenda znajduje zastosowanie w leczeniu zaparć. Napar z lawendy ma świetny wpływ na dolegliwości miesiączkowe i może zmniejszać ból brzucha. Warto spożywać go również przy zapaleniach pęcherza, ponieważ działa moczopędnie. Właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne, które wykazuje, pomagają też w leczeniu infekcji gardła, migdałków czy zapalenia oskrzeli.

 

 

Sprawdź także: Jakie rośliny odstraszają mszyce?

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!