Magiczne właściwości melisy lekarskiej - jakie ma zastosowanie?

Magiczne właściwości melisy lekarskiej - jakie ma zastosowanie?
Drukuj Skomentuj

Melisa lekarska, pod inną nazwą znana jako cytrynowe ziele, od wieków jest znana i stosowana w medycynie ludowej. Najczęściej o melisie wiemy tylko tyle, że ma właściwości uspokajające. To jednak tylko początek jej cudownych zastosowań. Stosowana jest również w kosmetyce.

Melisa – jakie ma właściwości?

  • Łagodzi mdłości w ciąży
  • Łagodzi bóle menstruacyjne
  • Wspomaga walkę z opryszczką
  • Działa uspokajająco
  • Wspomaga trawienie
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi
  • Łagodzi miejsca po ugryzieniach owadów
  • Pomaga w bólach głowy, migrenach


Liście melisy zawierają olejek eteryczny, którego składniki (m.in. cytral i cytronelal) obniżają próg wrażliwości układu nerwowego, rozkurczają mięśnie gładkie jelit (zwłaszcza jelita grubego) oraz mają właściwości przeciwbakteryjnie. Mają je również znajdujące się w roślinie garbniki (taniny). Zioło to zawiera także fenolokwasy (m.in. kawowy), wykazujące działanie przeciwzapalne; śluzy (osłaniające błony śluzowe górnych dróg oddechowych); flawonoidy (działające m.in. antyoksydacyjnie), żywice i witaminę C.

 

Czytaj również: Aktywność zawodowa seniorów - tylko co 6 senior pracuje

 

Przeciwwskazania i skutki uboczne przyjmowania melisy


Przyjmowanie zbyt dużych ilości melisy może wiązać się z zawrotami głowy, bólem brzucha, nudnościami i wymiotami. Warto jednak wiedzieć, że to jedno z bezpieczniejszych w stosowaniu ziół. Co ciekawe, u osób uczulonych, może powodować bardzo silną reakcję alergiczną.

 

Jak przygotować napar z melisy?


1 łyżkę rozdrobnionych liści melisy należy zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez kwadrans. Można ją pić - po 2-3 łyżki kilka razy dziennie lub użyć jako okładów.

 

Sprawdź także: Koronawirus - jak pielęgnować dłonie po dezynfekcji?

 

Jak przygotować wino z melisy?


50 g rozdrobnionych liści melisy należy zalać 1 butelką białego wina (ok. 700 ml) i macerować przez 2 do 5 dni. Następnie należy przecedzić otrzymany roztwór. Spożywanie powinno być doraźne i małymi porcjami. Co ciekawe, w XVII wieku słynna była „karmelitańska dusza” – nalewka z melisy, wytwarzana w tajemnicy przez paryskich karmelitów.

 

Czytaj również: Domowe sposoby na opuchnięte nogi u seniora

 

Okłady z melisy


Okłady ze świeżych liści melisy (lub naparu z liści) stosuje się na urazy i otarcia, opuchliznę, bóle stawów, ugryzienia owadów oraz w przebiegu półpaśca.

 

 

 

Źródło: abcsenior

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!