Najlepsze warzywne przekąski na grilla - przygotujesz je bardzo szybko!

Najlepsze warzywne przekąski na grilla - przygotujesz je bardzo szybko!
Drukuj Skomentuj

Sezon grillowy już się rozpoczął. Wielu Polaków spędza ciepłe dni na działkach i ogrodach i cieszy się urokami lata. To również doskonała okazja do rozpalenia grilla. Ten jednak wcale nie musi być nudny i kończyć się grillowaną kiełbaską lub kaszanką. Poniżej przedstawiamy najlepsze przepisy na przekąski na grilla. Wypróbuj!

Przepis na pieczarki faszerowane z grilla – pyszna warzywna przekąska


Na grilla doskonale nadadzą się pieczarki brązowe, które są większe i bardziej aromatyczne od białych pieczarek. W smaku zdecydowanie bardziej przypominają grzyby niż pieczarki, więc szczególnie warto wykorzystać je w sezonie grillowym.

 

Sprawdź również: Odpowiednia dieta opóźnia starzenie się u kobiet


Jak je przygotować?


Umyj pieczarki i odetnij nóżki. Kapelusze nafaszeruj czym lubisz najbardziej. Doskonale sprawdzi się ser, który pod wpływem temperatury rozpłynie się po warzywie. Tego typu przekąska będzie doskonale smakować z sosem czosnkowym.

 

Przepis na grillowaną kolbę kukurydzy – jej smak zaskakuje


Grillowana kolba kukurydzy rzadko gości na stołach Polaków. Jak ją przygotować?


Kolbę należy umyć i osuszyć. Następnie nabić ją na patyczek do szaszłyków wraz z boczkiem. Następnie należy posmarować ją oliwą z oliwek i grillować przez kwadrans. Ta przekąska również doskonale sprawdzi się z ulubionym sosem - tzatziki lub czosnkowym.

 

Czytaj także: Dieta dla seniora. Co powinny jeść osoby starsze?

 

Grillowany kalafior – pyszna warzywna przekąska z grilla


Przygotowanie grillowanego kalafiora jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić warzywo w „steki” o grubości około 2-3 centymetrów. Następnie połączyć oliwę z oliwek wraz z łyżką przyprawy curry i wysmarować steki z obu stron. Należy grillować je aż się zarumienią – około 10 minut. Można podawać z sosem salsa, czosnkowym lub tzatziki.

 

 

Autor: Izabela Nestioruk

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!