Nalewka z imbiru - najlepsze przepisy

Nalewka z imbiru - najlepsze przepisy
Drukuj Skomentuj

Nalewka z imbiru to doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie osobliwe  smaki. Ostry smak i zbalansowana słodycz, ale przede wszystkim zdrowie. Imbir posiada wiele właściwości leczniczych i w wielu domach stanowi podstawę diety podczas okresów przeziębień.

Zachęcamy do zapoznania się z prostymi przepisami na nalewkę imbirową.

 

Nalewka imbirowa - przepis

 

  • Składniki:
  • 20 dag świeżego imbiru,
  • 3-4 łyżki miodu,
  • 2 duże cytryny,
  • ½ litra spirytusu.


Przygotowanie:


Imbir dokładnie umyć, obrać i pokroić. Umyć cytryny i obrać, a następnie wycisnąć z nich sok. Skórkę, która została po obraniu cytryn, pokroić w drobne kawałki. Pokrojone składniki włożyć do dużego słoika i dodać miód oraz sok z cytryny. Całość zalać spirytusem. Mieszanka powinna stać w suchym i ciemnym miejscu około 3 miesiące. Po tym czasie należy przefiltrować płyn przez drobne sitko i znowu przelać do butelek. Tak przygotowaną nalewkę odstawić na dwa miesiące.

 

Czytaj także: Emeryt w kuchni - dlaczego warto piec samodzielnie?

 

 

Cytrynówka z miodem i imbirem – przepis

 

Składniki:

  • 10 dag świeżego imbiru,
  • 4 duże cytryny,
  • 4 łyżki miodu,
  • 350 ml wódki,
  • 350 ml spirytusu.


Przygotowanie:


Imbir umyć, obrać i pokroić. Cytryny umyć i pokroić w plastry.
Składniki włożyć do dużego słoika. Do słoika dodać miód. Zalać wódką i spirytusem. Mieszankę w słoiku odstawić na około 2 miesiące w ciepłe miejsce. Po tym czasie nalewkę przecedzić przez gazę. Następnie przelać do butelek i odstawić na kolejne trzy miesiące.

 

Sprawdź również: Szczepienie na grypę - co trzeba o nim wiedzieć?

 

Nalewka imbirowa z czosnkiem – przepis


Składniki:

 

  • duża główka czosnku
  • dojrzała cytryna
  • szklanka miodu
  • 0,7 litra spirytusu


Przygotowanie:


Czosnek pokroić wraz z łupinami, cytrynę pokroić w ósemkę. Miód podgrzać, aby był płynny. Czosnek i cytrynę wrzucić do słoja, dodać miód i spirytus, zakręcić i dobrze wymieszać. Pozostawić na tydzień w ciepłym, słonecznym miejscu, mieszając słojem przez pierwsze 2 dni. Następnie przelać do butelek i wstawić do ciemnego chłodnego miejsca.

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!