Niedożywienie u osób starszych - przyczyny i leczenie

Niedożywienie u osób starszych - przyczyny i leczenie
Drukuj Skomentuj

Osoby starsze bardzo czÄ™sto narażone sÄ… na niedożywienie, zwÅ‚aszcza jeżeli zmagajÄ… siÄ™ z chorobami przewlekÅ‚ymi. Pojawia siÄ™ wtedy zaburzenie apetytu oraz problemy z gryzieniem. To wszystko prowadzi do tego, że organizmowi zaczyna brakować odpowiednich skÅ‚adników odżywczych. Jak zatem zapobiegać niedożywieniu seniorów?

Co prowadzi do niedożywienia?

 

Niedożywieniu sprzyja niewÅ‚aÅ›ciwie zbilansowana dieta, gÅ‚odzenie siÄ™, zwiÄ™kszone zapotrzebowanie na skÅ‚adniki odżywcze, nadmierne straty takich substancji w wyniku biegunek, zespoÅ‚u zÅ‚ego wchÅ‚aniania, czy niewydolnoÅ›ci nerek. Do niedożywienia prowadzÄ… również przewlekÅ‚e choroby ukÅ‚adu pokarmowego, nerek, wÄ…troby, serca i pÅ‚uc, nowotwory, a także różnego rodzaju uzależnienia od leków, alkoholu, czy narkotyków.  

 

Komu grozi niedożywienie?

 

Do grupy największego ryzyka niedożywienia należą pacjenci z nowotworami złośliwymi (aż 85 proc.), pacjenci z chorobami jelit (80 proc.), osoby starsze (50 proc.) oraz pacjenci z chorobami układu oddechowego (45 proc.).

 

Skutki niedożywienia

 

Problemu niedożywienia nie należy lekceważyć u żadnej grupy ryzyka, gdyż konsekwencje mogÄ… być bardzo poważne. W wyniku niedostatecznego poziomu cennych skÅ‚adników odżywczych, może pojawić siÄ™ niedokrwistość, zaburzenie gospodarki wodno-elektrolitowej, spadek stężenia biaÅ‚ek w surowicy krwi, spadek syntezy biaÅ‚ka, czy osÅ‚abienie perystaltyki jelit. Ponadto, u osób niedożywionych mogÄ… wystÄ…pić zaburzenia wchÅ‚aniania, osteoporoza oraz czÄ™ste zakażenia i zaburzenia w gojeniu siÄ™ ran.

 

Zobacz także:

 

Przyczyny problemów z żywieniem u seniorów

 

Osoby starsze z jednej strony jedzÄ… nieregularnie, a ich posiÅ‚ki nie dostarczajÄ… im odpowiedniej iloÅ›ci witamin, z drugiej zaÅ› strony seniorzy to czÄ™sto pacjenci, którzy sÄ… leczeni z powodu chorób przewlekÅ‚ych lub nowotworowych, a poza tym - to także chorzy, którzy znacznie częściej poddawani sÄ… zabiegom medycznym. To wszystko sprawia, że pojawia siÄ™ u nich ryzyko niedożywienia. Nie należy jednak zapominać, że wraz z wiekiem maleje zapotrzebowanie na niektóre skÅ‚adniki odżywcze, a na niektóre wzrasta, dlatego dieta osoby starszej powinna to uwzglÄ™dniać.

 

Jak stworzyć dietę dla seniora?

 

Podstawowym źródÅ‚em energii w diecie dla seniora sÄ… wÄ™glowodany. Najlepiej, aby pokrywaÅ‚y one 50-60 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. GÅ‚ównÄ… rolÄ™ w diecie osób starszych powinny odgrywać jednak wÄ™glowodany zÅ‚ożone, które dajÄ… energiÄ™ i na dÅ‚użej pozostawiajÄ… uczucie sytoÅ›ci. Zaliczamy do nich: pieczywo peÅ‚oziarniste, pieczywo chrupkie, ciemny makaron, ryż brÄ…zowy, kasza gryczana, jaglana i jÄ™czmienna, otrÄ™by, pÅ‚atki owsiane, Å›wieże warzywa i owoce, orzechy oraz kieÅ‚ki.

 

Drugim, bardzo ważnym skÅ‚adnikiem w diecie seniorów jest tÅ‚uszcz, który powiniem pokrywać z kolei do 30 proc. zapotrzebowania na energiÄ™. Zdrowy tÅ‚uszcz znajdziemy w rybach morskich takich jak Å‚osoÅ›, sardynki, Å›ledź, tuÅ„czyk, w chudym miÄ™sie drobiowym, indyczym, cielÄ™cym, czy woÅ‚owym, w tÅ‚uszczach roÅ›linnych typu olej rzepakowy, lniany oraz oliwa z oliwek, a także w orzechach wÅ‚oskich, brazylijskich, arachidowych, nerkowca, czy w migdaÅ‚ach

 

W żywieniu seniorów nie może także zabraknąć biaÅ‚ka, bÄ™dÄ…cego ważnym skÅ‚adnikiem budulcowym. W normach żywienia zaleca siÄ™ dzienne spożycie na poziomie 45-81 g dla mężczyzn i poziomie 45-81 g dla kobiet. Zapotrzebowanie na biaÅ‚ko znacznie zwiÄ™kszy siÄ™ u pacjentów onkologicznych.

 

Jakie witaminy dla seniora?

 

Monotonna dieta sprawia, że w organizmie seniora szybko zaczyna brakować witamin i skÅ‚adników mineralnych. U osób z niedożywieniem czÄ™sto obserwuje siÄ™ niedobór witaminy D, witaminy B6 - biorÄ…cej udziaÅ‚ w przemianach biaÅ‚ek i wielonienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych, witaminy B2, która zapobiega uszkodzeniom rogówki oka, biegunkom, pleÅ›niawkom oraz stanom zapalnym jamy ustnej, witaminy B12, a także kwasu foliowego.

 

Jej deficyt może spowodować nie tylko osteoporozÄ™, ale także przyczynić siÄ™ do powstania chorób serca, cukrzycy typu 2, zespoÅ‚u metabolicznego, a nawet niektórych nowotworów. Przejdź do artykuÅ‚u:

 

Warto wspomnieć, że po 50. roku życia wzrasta też zapotrzebowanie na wapÅ„. Jego niedobór przyczynia siÄ™ do powstania ubytków masy, dlatego seniorzy powinni włączyć do swojej diety mleko i przetwory mleczne. DoskonaÅ‚ym źródÅ‚em wapnia sÄ… również konserwy rybne i ryby wÄ™dzone - zwÅ‚aszcza te zjadane razem z ośćmi.

 

Å»ywienie medyczne, czyli czym uzupeÅ‚niać posiÅ‚ki osób starszych?

 

Kiedy nie można dostarczyć wszystkich skÅ‚adników odżywczych wraz z dietÄ…, pomocne mogÄ… okazać siÄ™ specjalistyczne Å›rodki spożywcze. Niektóre majÄ… postać granulatu, który można dodać do ulubionych potraw seniora albo przygotować z niego samodzielny koktajl.

 

Å»ywienie medyczne ma jeszcze wiÄ™ksze znaczenie w przypadku gdy seniorzy zagrożeni niedożywieniem przygotowywani sÄ… do zabiegu lub operacji. Interwencji żywieniowej bÄ™da wymagać osoby, u których zaobserwowano znaczy spadek masy ciaÅ‚a - 10 proc. w ciÄ…gu 3-6 miesiÄ™cy, wskaźnik masy ciaÅ‚a BMI wynosi mniej niż 18,5 kg/m2, stężenie albumin w osoczu jest mniejsze niż 30 g/l (bez cech niewydolnoÅ›ci wÄ…troby lub nerek).

 

PamiÄ™tajmy jednak o tym, aby takie wsparcie żywieniowe wdrożone byÅ‚o przez lekarza, który opiekuje siÄ™ seniorem, ponieważ to on najlepiej dobierze rodzaj i formÄ™ żywienia medycznego.

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Słowa kluczowe