Nutri-Score - ważne oznaczenie na produktach spożywczych
W sklepach spożywczych coraz częściej można spotkać produkty, na których pojawiają się litery od A do E na różnokolorowym tle. To oznaczenie Nutri-Score, które jest niezwykle pomocne w określeniu tego, czy produkt jest zdrowy. Zachęcamy do szczegółowego zapoznania się z najnowszym systemem oznaczeń.
Nutri-Score – co to jest?
Nutri-Score to opracowany we Francji system oceny wartości odżywczej produktów spożywczych. Ma on pomóc klientom w zdobyciu wiedzy, czy produkt, którym są zainteresowani, jest zdrowy bez wiedzy na temat wartości odżywczych poszczególnych składników.
Sprawdź również: Najlepsze gry dla seniorów
Nutri-Score – co oznaczają poszczególne litery?
Skala ta zawiera litery od A do E oraz kolory od ciemnozielonego od czerwonego, przypisane do poszczególnych liter. Produkty oznaczone kolorem zielonym i literą A to produkty o wysokiej wartości odżywczej, które warto spożywać częściej lub w większej ilości. Literą E na czerwonym tle oznaczone są natomiast produkty, których należy spożywać niewiele. Pośrodku jest litera C na żółtym tle - w ten sposób oznaczone jest jedzenie, które można spożywać umiarkowanie.
Produkt oznaczony jest w zależności od składu produktu. Literą A i B oznaczone będą produkty spożywcze bogate w błonnik, białko, owoce, warzywa czy orzechy. Produkty z literą E zawierać będą tłuszcze nasycone, cukry czy sól. Skalą Nutri-Score nie są objęte produkty nieprzetworzone, czyli na przykład owoce, warzywa, surowe mięso, kawa czy herbata.
Czytaj także: Niskokaloryczne posiłki dla seniorów
Nutri-Score w Polsce
Firmą, która wprowadziła skalę Nutri-Score w Polsce jako pierwsza, jest Danone. Skalę tę można również znaleźć na produktach wyprodukowanych przez takie sieci handlowe jak: Auchan, Carrefour, Aldi i Kaufland. Skala ta staje się coraz bardziej popularna, a lista produktów stale się powiększa.
Autor: Izabela Nestioruk