Odpowiednia dieta opóźnia starzenie się u kobiet

Odpowiednia dieta opóźnia starzenie się u kobiet
Drukuj Skomentuj

Naukowcy z uniwersytetu w Michigan przeprowadzili badanie, z którego wynika, że odpowiednio dobrana dieta ma wpływ na wolniejsze starzenie się. Co jeść, by wolniej się starzeć? W co powinna być bogata dieta, by opóźnić starzenie się? Odpowiadamy.

Dieta a starzenie się

 

 

"Kluczowy wniosek jest taki, że zdrowa dieta może pomóc nam w zachowaniu zdrowych komórek i uniknięciu niektórych chorób przewlekłych. Potrzebna jest poprawa ogólnej jakości diety, a nie poszczególnych produktów spożywczych czy określonych składników" - mówi Cindy Leung z Uniwersytetu Michigan, autorka badania „Healthy diet linked to healthy cellular aging in women”.

 

Sprawdź również: Wyjazd do sanatorium - zmiany od końca marca


Jak tłumaczy, aby móc ocenić, jak szybko starzeją się komórki, naukowcy sprawdzili długość telomerów, czyli struktur DNA, które są umieszczone na końcach chromosomów, zapewniających stabilność kodu DNA i chroniących go.


Jak tłumaczy Cindy Leung, telomery skracają się nie tylko z wiekiem, ale też pod wpływem różnych czynników - środowiskowych, psychologicznych.


"Byliśmy zaskoczeni, że wyniki były spójne, niezależnie od zastosowanego przez nas wskaźnika jakości diety. Cztery sposoby odżywiania się (w tym dieta śródziemnomorska DASH) obejmowały duże ilości owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych i białka roślinnego oraz niewielkie dawki cukru, sodu oraz czerwonego i przetworzonego mięsa" - wskazuje Leung, opowiadając o badaniu na grupie 5 tysięcy osób.

 

Czytaj również: Wielkanoc 2022 - symbole Wielkanocy


"Ogólnie rzecz ujmując, przestrzeganie tych wytycznych wiąże się z posiadaniem dłuższych telomerów i zmniejsza ryzyko poważnej choroby przewlekłej" - wyjaśnia naukowczyni. Zwraca jednak uwagę, że u mężczyzn jednak wyniki były nieistotne statystycznie.

"Możliwe, że nie wszystkie produkty w równym stopniu wpływają na długość telomerów i potrzeba większych ilości produktów ochronnych, aby zneutralizować szkodliwe działanie tych pozostałych. Jednak potrzebne są dalsze badania, aby to dokładniej ustalić"
- mówi Leung.

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!