Potrawy na Boże Narodzenie według Pascala Brodnickiego - przepisy na rybę
Pascal Brodnicki postanowił podzielić się tym, co łączy Święta Bożego Narodzenia we Francji i Polsce. Okazuje się, że jego przepisy, to w większości świeże spojrzenie na tradycyjne dania, które każdego roku znajdujemy na swoich stołach. Co warto przyrządzić? Podpowiadamy.
Boże Narodzenie według Pascala
„Moje francusko - polskie pochodzenie zawsze miało wpływ na charakter dań, które wspólnie z najbliższymi przygotowujemy wspólnie na świąteczny stół. Staramy się łączyć obie te kuchnie i przygotowywać zarówno potrawy typowo polskie, np. pierogi z kapustą i grzybami, czerwony barszcz na domowym zakwasie, oraz te pochodzące z Francji, jak np. właśnie owoce morza” – mówi Pascal Brodnicki, cytowany przez portal seniorzy.pl.
Czytaj również: Świąteczne turnusy dla seniorów. Oszczędź sobie przygotowań - wypocznij
Karp limonkowy – przepis Pascala Brodnickiego
Pascal Brodnicki zdradza, w jaki sposób przygotować karpia, by zaskoczyć swoich gości.
Składniki:
- 4 płaty karpia podzielone na mniejsze kawałki,
- 80 g mąki ,
- pęczek kolendry,
- 2 sztuki limonki,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- posiekane chilli ,
- 3 łyżki octu ryżowego,
- olej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Karpia dopraw solą oraz pieprzem, a następnie obtocz w mące. Rozgrzej olej na patelni i usmaż rybę. Gdy ryba zyska złoty kolor, dodaj ocet i łyżkę wody. Po wierzchu posyp posiekaną kolendrą, czosnkiem, cebulą, solą, pieprzem i pokrojoną papryczką chilli. Następnie wyciśnij sok z limonki, przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Pstrąg w białym winie według Pascala Brodnickiego – przepis
Składniki:
- 4 pstrągi,
- olej do smażenia,
- 25 g pieczarek,
- sok z 1 cytryny,
- 2 cebule,
- 2 szklanki białego wytrawnego wina,
- 250 ml bulionu drobiowego,
- gałązka tymianku ,
- posiekana natka pietruszki,
- kilka listków świeżej mięty
- 4 łyżki ostrej musztardy,
- łyżka mąki.
Sposób przygotowania:
Podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju. Dolej wino i bulion drobiowy. Dołóż gałązkę tymianku i gotuj przez kilka minut. Do środka pstrągów dodaj pokrojone pieczarki i trochę cebuli wyjętej z sosu. Pstrągi posmaruj musztardą wymieszaną z mąką, dzięki czemu zyskasz chrupką skorupkę. Umieść ryby w naczyniu żaroodpornym i piecz je w 180 stopniach przez kwadrans aż zyskają złocisty kolor. Skrop ryby sokiem z cytryny oraz wcześniej przygotowanym sosem i piecz przez kolejne 5 minut. Podawaj z listkami mięty i natką pietruszki. Smacznego!