Potrawy na Boże Narodzenie według Pascala Brodnickiego - przepisy na rybę

Potrawy na Boże Narodzenie według Pascala Brodnickiego - przepisy na rybę
Drukuj Skomentuj

Pascal Brodnicki postanowił podzielić się tym, co łączy Święta Bożego Narodzenia we Francji i Polsce. Okazuje się, że jego przepisy, to w większości świeże spojrzenie na tradycyjne dania, które każdego roku znajdujemy na swoich stołach. Co warto przyrządzić? Podpowiadamy.

Boże Narodzenie według Pascala


„Moje francusko - polskie pochodzenie zawsze miało wpływ na charakter dań, które wspólnie z najbliższymi przygotowujemy wspólnie na świąteczny stół. Staramy się łączyć obie te kuchnie i przygotowywać zarówno potrawy typowo polskie, np. pierogi z kapustą i grzybami, czerwony barszcz na domowym zakwasie, oraz te pochodzące z Francji, jak np. właśnie owoce morza” – mówi Pascal Brodnicki, cytowany przez portal seniorzy.pl.

 

Czytaj również: Świąteczne turnusy dla seniorów. Oszczędź sobie przygotowań - wypocznij

 

 

Karp limonkowy – przepis Pascala Brodnickiego


Pascal Brodnicki zdradza, w jaki sposób przygotować karpia, by zaskoczyć swoich gości.


Składniki:

 

  • 4 płaty karpia podzielone na mniejsze kawałki,
  • 80 g mąki ,
  • pęczek kolendry,
  • 2 sztuki limonki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • posiekane chilli ,
  • 3 łyżki octu ryżowego,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:


Karpia dopraw solą oraz pieprzem, a następnie obtocz w mące. Rozgrzej olej na patelni i usmaż rybę. Gdy ryba zyska złoty kolor, dodaj ocet i łyżkę wody. Po wierzchu posyp posiekaną kolendrą, czosnkiem, cebulą, solą, pieprzem i pokrojoną papryczką chilli. Następnie wyciśnij  sok z limonki, przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut.

 

Pstrąg w białym winie według Pascala Brodnickiego – przepis


Składniki:

 

  • 4 pstrągi,
  • olej do smażenia,
  • 25 g pieczarek,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 cebule,
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 250 ml bulionu drobiowego,
  • gałązka tymianku ,
  • posiekana natka pietruszki,
  • kilka listków świeżej mięty
  • 4 łyżki ostrej musztardy,
  • łyżka mąki.


Sposób przygotowania:


Podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju. Dolej wino i bulion drobiowy. Dołóż gałązkę tymianku i gotuj przez kilka minut. Do środka pstrągów dodaj pokrojone pieczarki i trochę cebuli wyjętej z sosu. Pstrągi posmaruj musztardą wymieszaną z mąką, dzięki czemu zyskasz chrupką skorupkę. Umieść ryby w naczyniu żaroodpornym i piecz je w 180 stopniach przez kwadrans aż zyskają złocisty kolor. Skrop ryby sokiem z cytryny oraz wcześniej przygotowanym sosem i piecz przez kolejne 5 minut. Podawaj z listkami mięty i natką pietruszki. Smacznego!

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!