Przepis na pierniczki na Boże Narodzenie. Rodzina będzie zachwycona
Przepis na pierniczki na Boże Narodzenie to najczęściej wyszukiwany przepis w okresie przedświątecznym. W końcu każdy z nas chce, by smakowały jak najlepiej i by jak najszybciej zniknęły z talerza. Jeśli twoje wnuki to łasuchy, to nie zwlekaj i jak najszybciej bierz się za pieczenie!
Pierniczki na Boże Narodzenie – przepis z zeszytu babci
Pierniczki na Boże Narodzenie to jeden z najpyszniejszych symboli Świąt Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, by smakowały obłędnie? Okazuje się, że to wcale nie takie trudne, ale trzeba włożyć w to całe swoje serce.
Sprawdź także: Świąteczne turnusy dla seniorów. Oszczędź sobie przygotowań - wypocznij
Składniki:
- 500 g mąki,
- 125 g masła,
- 200 g cukru pudru,
- 250 g miodu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2-3 łyżki przyprawy do piernika,
- 1 jajko.
Pierniczki świąteczne – przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Odważ mąkę, cukier puder, miód i masło. Wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników i cukrem pudrem. Następnie dodaj masło, siekając je ostrym nożem. Zrób dołek w mące i wlej do niej miód oraz jajko.
Czytaj również: Suplementy w diecie seniorów - tego nie może zabraknąć
Ciasto wyrób, a następnie rozwałkuj. Wycinaj dowolne kształty i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut.
Pierniki możesz również przyozdobić lukrem. Będą prezentować się pięknie. Gdy lukier zaschnie, przełóż je do pojemnika, w którym będą znajdować się aż do świąt, by zmiękły.
Autorka: Izabela Nestioruk-Narojek