Sezon na cytrusy rozpoczęty!
Już niebawem na sklepowych półkach zagoszczą cytrusowe owoce. Pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty, ale też kumkwat i wiele innych krzyżówek zaczynają już powoli przyjeżdzać do Polski.
Od czego zależy jakość owoców?
Warto zauważyć, że jakość owoców zależy od tego, jak długo bedą transportowane. Owoce sprowadzane są z różnych miejsc na świecie. W okresie wiosenno-letnim cytrusy dojrzewają na półkuli południowej. Sprowadza się je między innymi z Argentyny, Brazylii i Republiki Południowej Afryki. By przetrwać transport trwający około 2-3 tygodnie, muszą być zerwane półsurowe.Warto zauważyć, że są one zabezpieczane chemicznie, przez co są mniej aromatyczne i droższe - koszty przewozu muszą zostać pokryte.
Zimą jest zdecydowanie lepiej! Pod koniec listopada rozpoczynają się zbiory cytrusów w krajach basenu śródziemnomorskiego. Do Polski owoce trafiają głównie z Hiszpanii i Włoch. Dzięki temu, że transport trwa kilka dni, owoce są znacznie bardziej dojrzałe i o wiele smaczniejsze.
Najsmacniejsze cytrusy dostaniemy przed Bożym Narodzeniem - na początku grudnia pojawiają się pyszne mandarynki klementynki, w połowie grudnia kupimy najlepsze pomarańcze. Od stycznia do marca, dostępne są niemal wszystkie cytrusy.
Które cytrusy są najlepsze?
- Pomarańcze: najlepiej wybierać te z Hiszpanii - są uznawane za smaczniejsze - soczyste, ale droższe niż włoskie.
- Najlepszą odmianą mandarynek są klementynki, dojrzewające w Hiszpanii i w Maroku - są one słodkie i soczyste.
- Grejpfruty najlepiej wybierać te pochodzące ze Stanów Zjednoczonych .
- Wartym spróbowania cytrusem jest pomelo. Ten ogromny cytrus wielkością zbliżony jest do melona. Ma słodko-gorzki smak (podobnie jak grejpfrut), jest bardzo delikatny. Występuje w dwóch kolorach: zielonym i czerwonym.
Zastosowanie cytrusów