Sezon na grzyby! Są bardzo zdrowe!

Sezon na grzyby! Są bardzo zdrowe!
Drukuj Skomentuj

Grzyby zawierają wiele cennych przeciwutleniaczy. Pomagają cieszyć się dobrym zdrowiem i spowalniają procesy starzenia się organizmu! Moc witamin!

Pełnia sezonu!

 

Sezon na grzyby przypada z reguły na miesiące od lipca do listopada, chocia to zależy od konkretnych rodzajów grzybów.

 

Borowiki - od lipca do października (pełnia tworzenia owocnika przypada na wrzesień i październik)

 

Podgrzybki - od czerwca do listopada (pełnia tworzenia owocnika przypada na wrzesień i październik)

 

Maślaki - od czerwca do października (pełnia tworzenia owocnika we wrześniu)

 

Gąski - od lipca do listopada (pełnia tworzenia owocnika przypada na październik i listopad)

 

Kurki - od czerwca do listopada (pełnia tworzenia owocnika przypada na sierpień, wrzesień i październik)

 

Koźlarze - od lipca do października (pełnia tworzenia owocnika przypada na sierpień i wrzesień)

 

Kanie - od czerwca do listopada (pełnia tworzenia owocnika przypada na wrzesień i październik)

 

Rydze - od sierpnia do listopada (pełnia tworzenia owocnika przypada na październik i listopad)

 

Opieńki - od września do listopada (pełnia tworzenia owocnika w październiku 

 

(Źródło https://beszamel.se.pl/)

 


Dlaczego grzyby są zdrowe?

 

Grzyby są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika, poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom. Niektóre grzyby zawierają beta glukony, stymulujące układ odpornościowy. Grzyby zawierają również dużą ilość białka.

Grzyby zawierają dużą ilość cennych pierwiastków. Najwięcej jest w nich potasu, który reguluje ciśnienie krwi i poprawia koncentrację. Grzyby zawierają również: żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu. Obfitują w witaminy, zwłaszcza z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2 a także witaminę D3 oraz witaminę C. Zawierają również substancje antyoksydacyjne i przeciwutleniające dzięki czemu spowalniają starzenie się organizmu. W publikacjach naukowych znajduje się wiele informacji o właściwościach przeciwnowotworowych, ochronnych dla serca i naczyń obniżających poziom złego cholesterolu, działanie przeciwcukrzycowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.


Wady grzybów!

 

  • Zbierajmy tylko znane nam gatunki grzybów, żeby nie trafić na grzyba trującego. Może być to powodem cięzkiego zatrucia lub śmierci,
  • Mogą powodować dolegliwości pokarmowe wśród osób, cierpiących na choroby przewodu pokarmowego, wątroby i nerek
  • Nie są wskazane dla dzieci.


Ceny grzybów

 

Kilogram krojonego podgrzybka kosztuje w tym roku 300 złotych.

400 złotych trzeba było zapłacić za kilogram samych główek.

Za prawdziwka za grzyby krojone trzeba zapłacić 350 złotych od kilograma, a za główki - 600 złotych. Najdroższe grzyby to trufle. Są uważane za najsmaczniejsze, o niezwykłym aromacie, uchodzą za afrodyzjak. Kilogram trufli kosztuje nawet  3600zł i więcej.

 

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!