Tłusty Czwartek w wersji fit

Tłusty Czwartek w wersji fit
Drukuj Skomentuj

Tłusty Czwartek tradycyjnie kojarzy się z jedzeniem do syta. Jeśli jednak w tym roku chcesz spróbować pączków w wersji mniej kalorycznej (albo po prostu masz ochotę na wypróbowanie innego przepisu), zachęcamy do skorzystania z naszych propozycji.

Skąd wzięła się tradycja jedzenia pączków? Przeczytaj tu: Tłusty Czwartek - kilka słów o tradycji

 

Aromatyczne pączki dietetyczne:


Składniki:

 

  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 120 g mąki tortowej
  • 25 g drożdży
  • ½ szklanki chudego mleka
  • 50 g budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 1 jajko (duże)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • aromat śmietankowy
  • ulubione konfitury


Wykonanie:

Podgrzej mleko, ciepłe (nie gorące!) połącz z cukrem, drożdżami, łyżką mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Przygotuj budyń na chudym mleku. Odstaw do wystygnięcia. Do rozczynu po ok. 15 min dodaj jajko, roztrzep na pianę. Dodaj mąkę, miód, aromat. Wyrabiaj do momentu, aż będzie odklejać się od dłoni. Odstaw na ok 1h.

Na stolnicy rozłóż ciasto, rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Filiżanką wytnij kółka, na środku połóż łyżkę konfitury. Zlep boki i uformuj kule. Ułóż je na blaszce, odstaw znów na ok 30 min do wyrośnięcia. Piecz ok. 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Pączki parowane:


Składniki:

 

  • 300 g mąki orkiszowej
  • 40 g cukru
  • 125 g oleju kokosowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ulubione powidła


Wykonanie:

Mleczko kokosowe połącz z cukrem trzcinowym, łyżka mąki i łyżką cukru. Odstaw na ok. 15 min. W drugim pojemniku przygotuj mąkę, cukier, pozostałe mleko, sól, jajko. Dodaj wyrośnięty zaczyn. Całość pomieszaj, po czym dodaj olej kokosowy. Wyrabiaj, aż ciasto stanie się jednolite. Odstaw na ok. 1h.
Na stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok 2 cm. Wytnij kółka, na środek każdego połóż łyżkę konfitury. Sklej brzegi i uformuj kule. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na dno garnka wlej wodę (na ok. 5-7 cm). Na wierzch garnka połóż lnianą ścierkę, mocno obwiąż dookoła sznurkiem. Gdy woda w garnku będzie się gotować, na ścierce ułóż pączki. Przykryj blaszaną miską. Każdą porcję paruj ok. 5-10 min.

 

 

 

W tym roku chcesz spróbować czegoś innego zamiast pączków? Proponujemy słodkie kulki na dwa sposoby:

 

Kulki słodzone daktylami


Składniki:

 

  • 200 g daktyli suszonych
  • 200 g migdałów
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • ⅓ paczki wiórków kokosowych


Wykonanie:

Daktyle pokrój na mniejsze kawałki. Migdały zmiel na pył. Połącz składniki, dodaj olej i wiórki, wyrabiaj ręką. Uformuj kulki ze średnicą ok. 3 cm. Piecz w piekarniku do 10 min w temperaturze ok 180 stopni z termoobiegiem.

 

Słodkie kulki jaglane bez pieczenia


Składniki:

 

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • ½ szklanki wody
  • 4 łyżki syropu słodzącego (np. z agawy) lub miodu
  • 6 łyżek wiórek kokosowych
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego


Wykonanie:

Kaszę ugotuj na wodzie i mleku (pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn). Gdy nieco przestygnie, dodaj olej kokosowy, wiórki kokosowe i syrop/miód. Wszystko zmiksuj blenderem. Z gotowej masy uformuj kulki o średnicy 3-4 cm. Kulki można obtoczyć w wiórkach kokosowych, rozdrobnionych orzechach albo kakao. Odstaw do lodówki na ok. 3 h.

 

 

Może zaiteresuje Cię też: Rozgrzewająca herbata na 5 sposobów

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Słowa kluczowe