Tych grzybów nie wolno suszyć. Można narazić się na zatrucie

Tych grzybów nie wolno suszyć. Można narazić się na zatrucie
Drukuj Skomentuj

Wiele osób decyduje siÄ™ na suszenie grzybów, by zatrzymać ich smak i aromat na dÅ‚użej. Niestety, nie wszyscy zdajÄ… sobie sprawÄ™ z tego, że nie wszystkie grzyby nadajÄ… siÄ™ do suszenia. JeÅ›li popeÅ‚nimy bÅ‚Ä…d, możemy narazić siebie i swoich bliskich na zatrucie. 

Jakich grzybów nie można suszyć?


Suszenie niektórych gatunków grzybów może być ryzykowne. StajÄ… siÄ™ bowiem toksyczne i narażajÄ… osobÄ™, która je zje, na zatrucie. Do suszenia nie nadajÄ… siÄ™ grzyby z blaszkami pod kapeluszem. WÅ›ród nich wyróżniamy m.in. kurki, gÄ…ski czy rydze. Nie tylko tracÄ…  smak i aromat, ale też majÄ… negatywny wpÅ‚yw na nasze zdrowie. Rydze majÄ… wysokÄ… zawartość biaÅ‚ka i podczas suszenia wytwarzajÄ… toksyny biaÅ‚kowe. Trudno jest je przez to strawić, wiÄ™c narażamy siÄ™ na zatrucie pokarmowego.  

 

Sprawdź także: Czy chałwa jest zdrowa? Ta przekąska królowała w PRL-u


 

 

Jak przechowywać blaszkowe grzyby?


Skoro nie suszenie grzybów blaszkowych – to co? JakÄ… metodÄ™ wybrać? Åšwietnie sprawdzi siÄ™ krótkie blanszowanie, a nastÄ™pnie mrożenie. DziÄ™ki temu zachowajÄ… smak, aromat, ale i jÄ™drność. Nie bÄ™dÄ… też szkodzić naszemu zdrowiu. Można też grzyby zamarynować, choć to wymaga już dużo wiÄ™cej pracy. Grzyby blaszkowe Å›wietnie smakujÄ… też po usmażeniu. Nie pozwala nam to jednak zachować Å›wieżoÅ›ci na dÅ‚ugo, wiÄ™c jest to rozwiÄ…zanie dobre, jeÅ›li mamy niewielkie iloÅ›ci. 
 


Autorka: Izabela Nestioruk-Narojek
 

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!