Tych grzybów nie wolno suszyć. Można narazić się na zatrucie
Wiele osób decyduje się na suszenie grzybów, by zatrzymać ich smak i aromat na dłużej. Niestety, nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia. Jeśli popełnimy błąd, możemy narazić siebie i swoich bliskich na zatrucie.
Jakich grzybów nie można suszyć?
Suszenie niektórych gatunków grzybów może być ryzykowne. Stają się bowiem toksyczne i narażają osobę, która je zje, na zatrucie. Do suszenia nie nadają się grzyby z blaszkami pod kapeluszem. Wśród nich wyróżniamy m.in. kurki, gąski czy rydze. Nie tylko tracą smak i aromat, ale też mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Rydze mają wysoką zawartość białka i podczas suszenia wytwarzają toksyny białkowe. Trudno jest je przez to strawić, więc narażamy się na zatrucie pokarmowego.
Sprawdź także: Czy chałwa jest zdrowa? Ta przekąska królowała w PRL-u
Jak przechowywać blaszkowe grzyby?
Skoro nie suszenie grzybów blaszkowych – to co? Jaką metodę wybrać? Świetnie sprawdzi się krótkie blanszowanie, a następnie mrożenie. Dzięki temu zachowają smak, aromat, ale i jędrność. Nie będą też szkodzić naszemu zdrowiu. Można też grzyby zamarynować, choć to wymaga już dużo więcej pracy. Grzyby blaszkowe świetnie smakują też po usmażeniu. Nie pozwala nam to jednak zachować świeżości na długo, więc jest to rozwiązanie dobre, jeśli mamy niewielkie ilości.
Autorka: Izabela Nestioruk-Narojek