Właściwości kakao wpływają na pracę mózgu

Właściwości kakao wpływają na pracę mózgu
Drukuj Skomentuj

Najnowsze badania dotyczące funkcjonowania ludzkiego mózgu dowiodły, że flawonole, zawarte m.in. w kakao, usprawniają jego pracę. Jest to szczególnie istotne dla osób powyżej 70 roku życia, które z racji wieku niejednokrotnie skarżą się na problemy z pamięcią, mogące prowadzić do wielu poważnych chorób.

U części osób powyżej 70 roku życia diagnozuje się łagodne zaburzenia poznawcze bądź problemy z pamięcią, które mogą prowadzić do obniżenia sprawności umysłowej czy choroby Alzheimera. Okazuje się, że kakao może mieć wpływ na zmniejszenie się ryzyka wystąpienia demencji. Wszystko za sprawą zawartych w nim flawonoli, które znajdują się także w herbacie, czerwonym winie, jabłkach czy winogronach. Flawonole pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, poprawiają metabolizm oraz ochraniają struktury molekularne odpowiedzialne za pamięć.

Sprawdź jak na zdrowie wpływa biała herabata, wejdź: Biała herbata i jej zdrowotne właściwości

Badania dotyczące wpływu flawonoli na funkcje mózgu przeprowadzone zostały na dziewięćdziesięciu osobach po 70 roku życia. Seniorzy codziennie przez osiem tygodni pili 990, 520 lub 45 miligramów napoju z kakaem. Z diety wyeliminowano inne źródła flawonoli. Naukowcy badali między innymi funkcje mózgu, pamięć krótkoterminową, długoterminową oraz epizodyczną, jak również szybkość przetwarzania danych.

Wyniki badań były jednoznaczne. Osoby, które codziennie piły napój zawierający 520 mg flawonoli osiągnęły znacznie lepsze wyniki testów zdolności odnoszenia się do bodźców wzrokowych i odpowiedzi motorycznych. Seniorzy pijący codziennie najwyższy poziom flawonoli uzyskali jeszcze lepsze wyniki testów poznawczych.

Dowiedz się jak zachować młodzieńcze samopoczucie i zdrowie na dłużej, zobacz: Recepta na młodość

Reasumując, wyniki badań prowadzonych na osobach zażywających różne dawki flawonoli wykazują, że seniorom, którzy spożywali ich najwięcej poprawiły się funkcje poznawcze. Taki wynik badań może być spowodowany wzrostem wrażliwości na insulinę. Niestety nie określono jednoznacznie czy te korzyści są bezpośrednim efektem flawonoli kakao, czy też wtórnym skutkiem ogólnej poprawy krążenia.

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Słowa kluczowe