Zawał serca a witamina C - mają coś wspólnego?
Witamina C to antyoksydant, który działa przeciwzapalnie i zmniejsza ilość wolnych rodników. Te zaś mogą nasilać rozwój miażdżycy – bezpośredniej przyczyny zawału. Warto jednak wiedzieć, że przyjmowanie witaminy C nie chroni przed zawałem.
W obecnych czasach nie mamy problemu z niedoborem witaminy C. Dawniej jej brak skutkował szkorbutem – chorobą, która obecnie nie występuje.
Zawał serca a witamina C
Naukowcy informują, że nie ma żadnej zależności pomiędzy stężeniem witaminy C a przykrymi zdarzeniami sercowo – naczyniowymi. Gdyby rzeczywiście tak było, to wszyscy pacjenci w XVIII-XIX wieku ze szkorbutem umieraliby na zawał, a nie miało to miejsca.
Czytaj także: Nutri-Score - ważne oznaczenie na produktach spożywczych
Mit o tym, że witamina C chroni przed zawałem i ma się dobrze, ukorzeniony został w latach 70-tych, kiedy to przeprowadzone wówczas badania sugerowały, że pacjenci z zawałem serca mają niższe stężenie w organizmie witaminy C, a więc wierzono, że jej niskie stężenie może być przyczyną zawału.
Czytaj również: Co warto pić przed snem?
Aspiryna, w przeciwieństwie do witaminy C, ma działanie redukujące ryzyko zawału i udaru.
,,Witamina C ma potencjalne, korzystne efekty działania antyoksydacyjnego na poziomie molekularnym i komórkowym. Jak na razie natomiast analizy i badania kliniczne, które były przeprowadzane w zakresie zastosowania suplementacji witamin u pacjentów z ryzykiem sercowo-naczyniowym nie wykazały, aby suplementacja tej witaminy zmniejszała ryzyko sercowo -naczyniowe. Nawet jeżeli byłby jakiś pośredni, niepoznany efekt działania niedoboru witamin działający pośrednio na zwiększanie ryzyka sercowo-naczyniowego, to i tak najważniejszymi czynnikami ryzyka są: palenie tytoniu, cukrzyca, nadciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu, wiek. Niedobór witaminy C nigdy nie dorównałby swoją siłą działania tamtym czynnikom ryzyka zawału serca. Na chwilę obecną ta potencjalna zależność występowania zawału z powodu niedoboru witaminy C może mieć tylko wartość naukową, nie przekłada się na kliniczne zastosowanie'' – wyjaśnia prof. Grabowski.
Kto powinien wprowadzić w dietę witaminę C?
Osoby ze zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym powinny spożywać więcej produktów zawierających witaminę C, ponieważ złe odżywanie może być przyczyną zawału. Jednak w obecnych czasach nie ma niedoboru witaminy C, więc nie jest to tak ważne, a na zawał składa się wiele czynników.
Sprawdź także: Jak skuteczniej kontrolować cukrzycę?
,,Prawidłowa, zbilansowana dieta dostarcza organizmowi wystarczające ilości witaminy C, zaś jej nadmiar może zaszkodzić, gdyż u osób podatnych zamiast wydalać się z organizmu może się krystalizować w drogach moczowych i prowadzić do kamicy nerkowej'' - ostrzega dr Hudzik.
Autor: Izabela Nestioruk