Zbyt duża ilość witaminy A zwiększa ryzyko złamań
Witamina A ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. Okazuje się jednak, że spożywanie dużych jej ilości może prowadzić do osłabienia kości i zwiększenia ryzyka ich złamań.
Wpływ witaminy A na funkcjonowanie organizmu
Nasz organizm nie wytwarza sam witaminy A, jednak zazwyczaj wystarcza dieta zawierająca warzywa, mięso i produkty mleczne do zaspokojenia zapotrzebowania na nią.
Witamina ma wpływ na wzrok, wzrost u dzieci i młodzieży, regulację wzrostu tkanki nabłonkowej i innych komórek. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy oraz utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.
Wyniki badań wg „Journal of Endocrinology”
Już wcześniej pojawiały się przesłanki by sądzić, że zbyt duże ilości witaminy A mogą zwiększyć ryzyko uszkodzenia kości. Przeprowadzono badania na myszach, z których wynika, że krótkotrwała dieta dostarczająca za dużo witaminy A powoduje zmniejszenie grubości kości i ich osłabienie. Stosowano wielokrotność zalecanej dawki dziennej od 13 do 142 raz przez 1-2 tygodnie.
Niedawno szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Göteborgu zbadali wpływ niższych dawek witaminy A przez dłuższy okres czasu. Badania te wykazały osłabienie ich kości już po ośmiu dniach, z pogłębieniem tego stanu w kolejnych dwóch.
Następnym krokiem będzie sprawdzenie, czy duże dawki witaminy A wpływają na wzrost kości wywołany aktywnością fizyczną. Naukowcy chcą również zbadać suplementację myszy starszych, u których wzrost szkieletu został już zahamowany.