Zioła dla seniorów

Zioła dla seniorów
Drukuj Skomentuj

Terapia ziołowa dobrze sprawdza się u osób starszych. Dlaczego? Zioła działają łagodniej niż inne leki, rzadziej powodują również działania niepożądane. Jakie zioła są najlepsze dla seniorów? Sprawdźmy!

Miłorząb japoński

 

Środek ten opóźnia starzenie, wzmacnia układ krwionośny i nerwowy. Miłorząb japoński polecany jest osobom, które cierpią na demencję, chorobę Alzheimera oraz miażdżycę. Dodatkowo zioło łagodzi zawroty głowy i szumy uszne, poprawia pamięć oraz sprawność intelektualną. Ponadto roślina ta doskonale oczyszcza organizm z toksyn i zapobiega chorobom nowotworowym.


Kto nie powinien stosować miłorzębu japońskiego?

 

- Osoby, które mają problemy z krzepliwością krwi

- Osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, w tym aspirynę

 

Stosowanie

1 łyżkę pokruszonych ziół zalać 1/2 litrem wrzącej wody. Taką miksturę należy pić dwa razy dziennie. Innym wyjściem jest kupno gotowego preparatu.

 

Korzeń żeń-szenia

 

Żeń - szeń ma właściwości witalizujące, energetyzujące, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. Doskonale wzmacnia odporność, zaówno psychiczną, jak i fizyczną. Regularne przyjmowanie pomaga uodpornić nasz organizm na stres oraz inne infekcje. W przypadku osób starszych żeń - szeń należy stosować ostrożnie. Nie powinny go przyjmować osoby, u których wykryo nadciśnienie lub choroby serca.

 

Stosowanie

Pół łyżki korzenia żeń - szenia należy zalać wrzątkiem i odczekać 15 minut. Tak przygotowaną miksturę należy pić 2 - 3 razy dziennie. Dobrym dodatkiem będzie miód.

 

Ziele Karczocha

 

Karczoch to zioło, które obniża poziom cholesterolu oraz poprawia proces trawienia. Te wartościowe warzywa już w starożytności uznawane były za świetny lek na niestrawność, zaburzenia wątrobowe oraz nerkowe. Odnajdziemy w nich wiele witamin oraz cennych minerałów. Ich głównym atutem są właściwości, które regulują poziom cholesterolu we krwi. Cenne składniki znajdziemy również w wyciągach z liści i ziela karczochów - działają żółciopędnie i żółciotwórczo, moczopędnie, przeciwmiażdżycowo, przeczyszczająco  i rozkurczowo.

 

Kwiatostan głogu

 

Poprawia ukrwienie i kurczliwość mięśnia sercowego oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo, zawarte w nim związki działają uspokajająco, pomagają w leczeniu nerwic oraz bezsenności. Kwiatostan głogu stosuje się również przy zawro­tach i bólach głowy oraz w ogólnym zmęczeniu. Głogu nie powinny stosować osoby z niskim ciśnieniem krwi.

 

Kozłek lekarski

 

Kozłek lekarki to zioło potocznie nazywane walerianą - działa uspokajająco oraz pomaga w zasypianiu. Kozłek podnosi także koncentrację i sprawność umysłową. Polecany w migrenie, w nerwicach czynnościowych, zaburzeniach neurowegetatywnych i stanach napięcia układu pokarmowego.


Stosowanie

2 łyżki rozdrobnionego korzenia i kłączy kozłka wsypujemy do butelki z ciemnego szkła, następnie zalewamy szklanką spirytusu. Po tygodniu przecedzamy i pijemy przez 3 dni, 3 razy dziennie maksymalnie 20 kropli. Można oczywiście kupić też gotowy już produkt.


Melisa lekarska

 

To kolejna dobra propozycja dla seniorów. Melisa działa uspokajająco, a przy tym doskonale wpływa na pamięć i koncentrację, zwiększając zdolności poznawcze. Jest tak skutecznym surowcem, że rozpoczęto badania nad jej wpływem na objawy demencji u osób starszych. Regularne picie naparu z melisy działa również przeciwutleniająco, usuwając nadmiar wolnych rodników i opóźniając procesy starzenia.

 

Stosowanie

1 łyżkę suszu zalać 250 ml wody o temp. 95 stopni Celsjusza, a następnie parzyć pod przykryciem około 10 minut. Później należy oddzielić liście od naparu i pić 2-3 razy dziennie.

 

Ostropest plamisty

 

Seniorzy zażywają bowiem wiele leków, które powodują uszkodzenia wątroby. Ostropest plamisty wspiera proces oczyszczania i regeneracji tego narządu. Tę leczniczą roślinę możemy dostać w postaci nieprzetworzonych całych ziaren, ziaren mielonych, oleju z nasion, tabletek lub kapsułek ze skoncentrowaną dawką zawartej w ostropeście sylimaryny, wykazującej właściwości przeciwzapalne, odtruwające i żołciopędne. Do innych właściwości ostropestu należy usuwanie wolnych rodników, regulacja pracy przewodu pokarmowego, obniżanie poziomu cholesterolu i hamowanie tworzenia blaszek miażdżycowych.

 

Sugerowana, dzienne dawka ostropestu w formie zieren lub proszku wynosi około dwóch łyżeczek. Zaleca się, aby w ciągu doby nie przekraczać dawki 300 mg. Spożycie zbyt dużej ilości rośliny może wywołać efekt przeczyszczający. 

 

Stosowanie

- do rozdrabniania owoców ostropestu można używać moździerza lub młynka do kawy,

- ziarna można spożywać razem z potrawami, np. posypać nimi owsiankę, dodać do muesli lub do wypieku domowego chleba,

- napar z ostropestu: świeżo zmielone nasiona zalać ½ szklanki wrzątku, wymieszać i odstawić na 10-15 minut; napar spożywać 2 razy dziennie,

- nalewka z ostropestu: 100 g świeżo zmielonych ziaren umieścić w szklanej butelce i zalać 500 ml spirytusu, po czym odstawić na 14 dni; w późniejszym kroku przecedzić płyn do czystej butelki i spożywać go 2-3- razy dziennie w dawce po 10-15 kropli.


Kora wierzby

 

Stanowi ona źródło glikozydów fenolowych, będących odpowiednikiem roślinnej aspiryny. Substancje te mają działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwgorączkowe i antybakteryjne. Kora wierzby polecana jest seniorom ze względu na zawartość naturalnych salicylanów, które działają łagodniej niż ich odpowiednik - kwas acetylosalicylowy, wykorzystywany jako przeciwzakrzepowy środek zmniejszający prawdopodobieństwo zatorów naczyniowych. Kora wierzby będzie więc znakomitym zamiennikiem dla tych, którzy nie mogą stosować leków syntetycznych ze względu na choroby żołądka. 

 

Korę wierzby zbiera się wiosną, zanim rozwiną się liście i kwiaty, które tworzą tzw. kotki (pojawiają się jednocześnie z liśćmi). Dobrze zebrana i wysuszona kora wierzby z zewnątrz powinna mieć barwę szarozieloną, a od wewnątrz jasnobrunatną.

 

Stosowanie

1 łyżkę kory wierzby zalać szklanką wody, zagotować i pod przykryciem trzymać 5 minut na małym ogniu. Pić po 1/3 szklanki 3 razy dziennie, zwłaszcza podczas przeziębienia i grypy, jako środek zwalczający gorączkę, katar i ból mięśni.

 

Zobacz także:

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Słowa kluczowe