Zioła na jesień - pielęgnacja, suszenie, wzmacnianie odporności

Zioła na jesień - pielęgnacja, suszenie, wzmacnianie odporności
Drukuj Skomentuj

Współcześnie coraz chętniej wracamy do stosowania ziół przy wspomaganiu prawidłowego działania organizmu. Używamy ich w kuchni albo przy różnych dolegliwościach. Świeże zioła dodają potrawom niesamowity smak i aromat, ale też wydzielają olejki eteryczne, które mogą działać relaksacyjnie oraz przeciw bakteriom i wirusom. Również na jesieni można pokusić się o własną mini-plantację.

Świeże zioła na kuchennym parapecie


Najlepiej zaopatrzyć się w młode rośliny albo nasiona (najlepiej ze sklepów ogrodniczych - w hipermarketach sadzonki są przechowywane w specyficznym klimacie, dlatego istnieje ryzyko, że nie odnajdą się w domowych warunkach). Do wyboru mamy rośliny jednoroczne, m.in.: bazylię, majeranek, cząber, koper, kolendrę, rzeżuchę; bądź wieloletnie: rozmaryn, szałwię, melisę, estragon, miętę, lubczyk, tymianek, pietruszkę, czosnek. Zioła sadzimy w grupach, ponieważ rośliny tworzą wtedy mikroklimat sprzyjający ich rozwojowi.

 

Ważne jest też przygotowanie odpowiednio żyznej  i łatwo przepuszczalnej gleby, by woda nie zalegała wśród korzeni. Zarówno jesienią jak i wiosną dobrze sięgnąć po nawóz naturalny i co dwa/ trzy tygodnie stosować go w postaci rozcieńczonego roztworu. Zimą nie nawozimy ziół.

Najlepiej wybrać przestrzeń, gdzie rośliny będą miały dostęp do słońca; na ogół sprawdzają się parapety od strony wschodniej i południowej. Optymalna temperatura do ich uprawy to 15-20 st. Celsjusza. W czasie zimy wystarczy podlewać zioła raz na dwa tygodnie w ciągu dnia. Pomieszczenie z ziołami należy wietrzyć, ale bez robienia przeciągów.

 

Zobacz też: Rozgrzewająca herbata na 5 sposobów

 

Sposoby na przechowywanie ziół: suszenie, mrożenie


Jeśli nie ma się miejsca albo ochoty na uprawianie świeżych ziół, można wypróbować inny sposób na przechowywanie ziół na zimę.

Najpopularniejszą metodą jest suszenie. Listki, kwiaty i owoce najlepiej przechowywać w szklanych, szczelnie zamkniętych naczyniach w ciemnym pomieszczeniu albo w nieprzezroczystym naczyniu. Pozwoli to zachować aromat i kolor.

Suszyć możemy na kilka sposobów: zioła o mocnych pędach wieszamy w pęczkach pod sufitem albo przy ścianie. Warto jednak pamiętać, żeby nie trzymać ich w kuchni, ponieważ może osiąść na nich tłuszcz z gotowania, do którego później przyczepi się kurz.

Jeśli zioła mają sztywne pędy, suszymy je w wazonie. Do tego wybieramy raczej rośliny przeznaczone do dekoracji. Ważne, żeby zioła były ułożone równo, tak by każda łodyżka miała dostęp do powietrza.

Jeśli natomiast zioła mają słabsze pędy albo zależy nam tylko na liściach lub kwiatach, dobrze jest rozłożyć je na przepuszczalnym podłożu (jak np. na papierze, ścierce bawełnianej lub lnianej). Takie zioła suszymy nie na słońcu, ale w miejscu przewiewnym, codziennie poruszając kolejne warstwy. Dla ochrony przed kurzem kładziemy na nich również papier albo ścierkę.

Jeśli jednak mamy zbyt wilgotny klimat, lepiej wysuszyć zioła w piekarniku. Robimy to bardzo powoli, koniecznie pozostawiając przez cały czas otwarte drzwiczki piekarnika, aby umożliwić ujście pary wodnej. Temperatura nie powinna przekraczać 35°C.

Innym sposobem na przechowywanie ziół jest mrożenie. Najpierw rośliny należy dokładnie umyć i odsączyć z wody. Wkładamy je do plastikowych torebek przeznaczonych do mrożenia. Niektóre zioła (np. miętę) możemy też zamrozić w kostkach lodu.

 

Zioła wzmacniające odporność


Jeśli natomiast nie mieliśmy okazji przygotować ziół przed zimą, zawsze można się poratować naparami sprzedawanymi w aptekach. Zioła są też dostępne w postaci tabletek, wyciągów roślinnych, nalewek lub jako składnik syropów.

 

Sprawdź też: 7 sposobów na wzmocnienie odporności

 

Zwłaszcza jesienią i zimą warto zaopatrzyć się w jeżówkę purpurową. Ta roślina wspiera prawidłowe funkcjonowanie górnych dróg oddechowych oraz mechanizmy obronne organizmu.

Innym ziołem wspomagającym układ odpornościowy jest czystek. Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, opóźnia procesy starzenia, oczyszcza organizm z toksyn.

Sposobem na  przeziębienie i gorączkę jest z kolei ekstrakt z lipy. Wspomaga walkę z infekcjami układu oddechowego oraz wzmacnia organizm.

 


Więcej przeczytaj tu: Zioła dla seniorów

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Słowa kluczowe